Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Asuintalojen valvonta
Pelastuslaitos valvoo asuintalojen turvallisuutta. Valvonta kohdistuu Helsingissä pääasiassa kerros- ja rivitaloihin. Valvonnan tavoitteena on tukea asuintalojen turvallisuustyötä ja auttaa parantamaan asumisen turvallisuutta. Valvonnan avulla pelastuslaitos saa myös tietoa siitä, missä asioissa asuintalot tarvitsevat pelastuslaitoksen tukea.
Valvontatarve arvioidaan asuinrakennuksen vastuuhenkilöiden tekemän itsearvioinnin avulla. Itsearviointilomake sisältää palo- ja poistumisturvallisuutta ja häiriö- ja onnettomuustilanteisiin sekä väestönsuojeluun varautumista koskevia kysymyksiä. Pelastuslaitos lähettää ohjeet itsearvioinnin tekemiseksi vuosittain vaihtuville asuinalueille. Kirje toimitetaan asuinrakennuksen vastuuhenkilölle (yleensä hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä).
Pelastuslaitos ilmoittaa etukäteen, jos asuintaloon tehdään palotarkastus. Palotarkastajalla on aina virkavaatteet ja virkakortti, jonka voi pyytää esittämään. Asuintalojen palotarkastusten hinnat on kerrottu taksaluettelossa. Palotarkastaja ei koskaan kauppaa mitään tuotteita tai palveluita.
Itsearvioinnin tekeminen
Pelastuslaitoksen edellyttämä itsearviointi täytetään sähköisesti. Lomakkeen täyttämiseen tarvittavat ID-numero ja salasana löytyvät kirjeestä. Arvioinnin voi tarvittaessa tehdä myös paperilomakkeen avulla.
Lomakkeen voi tulostaa tästä:
PDF kyselylomake
Saatekirje 2024 itsearviointialueille
Itsearvioinnin tekemiseen voi pyytää maksutonta tukea helsinkiläisiltä sopimuspalokunnilta.
Pelastuslaitos edellyttää itsearvioinnin tekemistä ja palauttamista pelastuslaitokselle muutaman vuoden välein. Suosittelemme kuitenkin, että asuintaloissa tehdään omaehtoinen itsearviointi säännöllisesti esimerkiksi osana vuosittaista turvallisuuskierrosta. Omaehtoisessa itsearvioinnissa voi hyödyntää yllä olevaa pdf-lomaketta.
Itsearvioinnin tukena voi käyttää Taloyhtiön paloturvallisuusopasta ja Pientalon paloturvallisuusopasta.
Materiaalia pelastussuunnittelun tueksi löytyy myös Suomen pelastusalan keskusjärjestön sivustolta.
Itsearvioinnin alueet
VUOSI | ALUEET |
---|---|
2024 | Hakuninmaa, Koskela, Kuninkaantammi, Latokartano, Länsi-Pakila, Maunula, Metsälä, Paloheinä, Patola, Torpparinmäki, Veräjälaakso, Veräjämäki, Viikinmäki, Viikinranta, Viikin tiedepuisto |
2023 | Alppikylä, Heikinlaakso, Hevossalmi, Jakomäki, Jollas, Kivikko, Kurkimäki, Länsi-Herttoniemi, Siltamäki, Tammisalo, Tapanila, Tapulikaupunki, Tullisaari, Yliskylä |
2022 | Kruununhaka, Katajanokka, Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto, Hernesaari, Kamppi Meilahti, Länsi-Pasila, Keski-Pasila, Itä-Pasila, Pohjois-Pasila, Käpylä Siltasaari, Torkkelinmäki, Vilhonvuori, Kalasatama, Sompasaari Hermanninmäki, Kulosaari Kivihaka, Pitäjänmäen yritysalue, Tali, Talinranta, Pajamäki |
2021 | Kluuvi, Punavuori, Eira, Mustikkamaa, Lapinlahti, Kyläsaari, Etelä-Haaga, Kuusisaari, Lehtisaari, Maununneva, Honkasuo, Itä-Pakila, Tuomarinkartano, Malminlentokenttä, Herttoniemen yritysalue, Herttoniemenranta, Kruunuvuorenranta, Villinki, Länsisaaret, Meri-Rastila, Rastila, Östersundom, Talosaari ja Karhusaari |
2020 | Itäkeskus, Kumpula, Laakso, Marjaniemi, Munkkivuori, Niemenmäki, Puotinharju, Ruskeasuo, Pikku-Huopalahti, Vallila, Vartioharju, Vesala, Puistola, Töyrynummi, Reimarla ja Marttila. |
Nuohous
Asiakkaille:
Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa, joissa on tulisija, nuohous tulee tehdä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan rakennuksissa kuten kesämökeillä vähintään kolmen vuoden välein.
Helsingin pelastuslaitoksen alueella nuohousta koskeviin yleisiin kysymyksiin vastaa päivystävä palotarkastaja.
Nuohoojille:
Nuohouksen valvontaa koskevat kysymykset ja vikailmoitukset, joita nuohoojat ovat velvollisia tekemään havaitessaan onnettomuuden vaaraa aiheuttavia puutteita, lähetetään osoitteeseen pel.nuohous@hel.fi
- Päivystävä palotarkastaja
-
Päivystävä palotarkastaja
09 310 31203
palotarkastaja@hel.fiPäivystävä palotarkastaja vastaa helsinkiläisten paloturvallisuutta koskeviin kysymyksiin puhelimitse arkisin kello 9–11 ja 12–14 sekä sähköpostitse arkisin kello 9–15.
Mikäli sinulla on kysyttävää tiettyyn palotarkastukseen liittyen, ole yhteydessä suoraan tarkastuksen tehneeseen palotarkastajaan. Yhteystiedot löydät esimerkiksi palotarkastuspöytäkirjasta.
Asuinkiinteistöjen turvallisuuteen liittyviä ohjeita ja lomakkeita
Tiedostot ovat pdf-muodossa.
- Asuintalon paloturvallisuuden itsearviointilomake
- Sähköinen asuintalon paloturvallisuuden itsearviointilomake (Tarvitset ID-numeron ja salasanan, jotka löydät pelastuslaitoksen lähettämästä kirjeestä)
- Autosuojaohje
- Grillaa turvallisesti
- Huoneistossa lemmikkejä
- Jäteastioiden turvallinen sijoittelu
- Kattotikkaat
- Nestekaasu
- Nuohous
- Osoitemerkintä
- Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle
- Paloturvallisuustietoa pientaloasukkaalle
- Palovaroitin
- Palovaroitinjärjestelmä, asukkaalle
- Palovaroitinjärjestelmä, laitevastaavalle
- Palovaroitinjärjestelmän tietolomake taloyhtiön ilmoitustaululle
- Pelastussuunnitelmapohja asuinrakennukselle
- Pelastussuunnitelmapohjan käyttöohje
- Pientalon paloturvallisuusopas
- Pientalon öljylämmitysohje
- Taloyhtiön paloturvallisuusopas