Hyppää sisältöön

Pelastuslaitos valvoo asuintalojen turvallisuutta. Valvonta kohdistuu Helsingissä pääasiassa kerros- ja rivitaloihin. Valvonnan tavoitteena on tukea asuintalojen turvallisuustyötä ja auttaa parantamaan asumisen turvallisuutta. Valvonnan avulla pelastuslaitos saa myös tietoa siitä, missä asioissa asuintalot tarvitsevat pelastuslaitoksen tukea.

Valvontatarve arvioidaan asuinrakennuksen vastuuhenkilöiden tekemän itsearvioinnin avulla. Itsearviointilomake sisältää palo- ja poistumisturvallisuutta ja häiriö- ja onnettomuustilanteisiin sekä väestönsuojeluun varautumista koskevia kysymyksiä. Pelastuslaitos lähettää ohjeet itsearvioinnin tekemiseksi vuosittain vaihtuville asuinalueille. Kirje toimitetaan asuinrakennuksen vastuuhenkilölle (yleensä hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä). 

Pelastuslaitos ilmoittaa etukäteen, jos asuintaloon tehdään palotarkastus. Palotarkastajalla on aina virkavaatteet ja virkakortti, jonka voi pyytää esittämään. Asuintalojen palotarkastusten hinnat on kerrottu taksaluettelossa. Palotarkastaja ei koskaan kauppaa mitään tuotteita tai palveluita.

Itsearvioinnin tekeminen

Pelastuslaitoksen edellyttämä itsearviointi täytetään sähköisesti. Lomakkeen täyttämiseen tarvittavat ID-numero ja salasana löytyvät kirjeestä. Arvioinnin voi tarvittaessa tehdä myös paperilomakkeen avulla.

Lomakkeen voi tulostaa tästä: 
PDF kyselylomake  
Saatekirje 2024 itsearviointialueille

Itsearvioinnin tekemiseen voi pyytää maksutonta tukea helsinkiläisiltä sopimuspalokunnilta

Pelastuslaitos edellyttää itsearvioinnin tekemistä ja palauttamista pelastuslaitokselle muutaman vuoden välein. Suosittelemme kuitenkin, että asuintaloissa tehdään omaehtoinen itsearviointi säännöllisesti esimerkiksi osana vuosittaista turvallisuuskierrosta. Omaehtoisessa itsearvioinnissa voi hyödyntää yllä olevaa pdf-lomaketta. 

Itsearvioinnin tukena voi käyttää Taloyhtiön paloturvallisuusopasta ja Pientalon paloturvallisuusopasta

Materiaalia pelastussuunnittelun tueksi löytyy myös Suomen pelastusalan keskusjärjestön sivustolta

Itsearvioinnin alueet

VUOSI ALUEET
2024 Hakuninmaa, Koskela, Kuninkaantammi, Latokartano, Länsi-Pakila, Maunula, Metsälä, Paloheinä, Patola, Torpparinmäki, Veräjälaakso, Veräjämäki, Viikinmäki, Viikinranta, Viikin tiedepuisto 
2023

Alppikylä, Heikinlaakso, Hevossalmi, Jakomäki, Jollas, Kivikko, Kurkimäki, Länsi-Herttoniemi, Siltamäki, Tammisalo, Tapanila, Tapulikaupunki, Tullisaari, Yliskylä

2022 Kruununhaka, Katajanokka, Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto, Hernesaari, Kamppi Meilahti, Länsi-Pasila, Keski-Pasila, Itä-Pasila, Pohjois-Pasila, Käpylä Siltasaari, Torkkelinmäki, Vilhonvuori, Kalasatama, Sompasaari Hermanninmäki, Kulosaari Kivihaka, Pitäjänmäen yritysalue, Tali, Talinranta, Pajamäki
2021 Kluuvi, Punavuori, Eira, Mustikkamaa, Lapinlahti, Kyläsaari, Etelä-Haaga, Kuusisaari, Lehtisaari, Maununneva, Honkasuo, Itä-Pakila, Tuomarinkartano, Malminlentokenttä, Herttoniemen yritysalue, Herttoniemenranta, Kruunuvuorenranta, Villinki, Länsisaaret, Meri-Rastila, Rastila, Östersundom, Talosaari ja Karhusaari
2020 Itäkeskus, Kumpula, Laakso, Marjaniemi, Munkkivuori, Niemenmäki, Puotinharju, Ruskeasuo, Pikku-Huopalahti, Vallila, Vartioharju, Vesala, Puistola, Töyrynummi, Reimarla ja Marttila.

Nuohous

Asiakkaille: 

Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa, joissa on tulisija, nuohous tulee tehdä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan rakennuksissa kuten kesämökeillä vähintään kolmen vuoden välein.

Tietoa nuohouksesta

Helsingin pelastuslaitoksen alueella nuohousta koskeviin yleisiin kysymyksiin vastaa päivystävä palotarkastaja.

Nuohoojille:

Nuohouksen valvontaa koskevat kysymykset ja vikailmoitukset, joita nuohoojat ovat velvollisia tekemään havaitessaan onnettomuuden vaaraa aiheuttavia puutteita, lähetetään osoitteeseen pel.nuohous@hel.fi


Nuohousvikailmoitus

Asumisen turvallisuuden ja nuohouksen asiantuntijat

Yhteissähköpostiosoite: pel.omavalvonta@hel.fi

Päivystävä palotarkastaja

Päivystävä palotarkastaja
09 310 31203
palotarkastaja@hel.fi

Päivystävä palotarkastaja vastaa helsinkiläisten paloturvallisuutta koskeviin kysymyksiin puhelimitse arkisin kello 9–11 ja 12–14 sekä sähköpostitse arkisin kello 9–15.

Mikäli sinulla on kysyttävää tiettyyn palotarkastukseen liittyen, ole yhteydessä suoraan tarkastuksen tehneeseen palotarkastajaan. Yhteystiedot löydät esimerkiksi palotarkastuspöytäkirjasta.