Etelä-Savon pelastuslaitos
Otavan sopimuspalokunta
Tietoa meistä
Otavan VPK on vuonna 1940 perustettu Mikkelin Otavassa toimiva aktiivinen sopimuspalokunta. Palokuntamme vastaa osaamisellaan kaikkiin pelastustoimen tehtävätyyppeihin.
Hälytysosastomme vastaa operatiivisten tehtävien, eli hälytystehtävien, hoidosta. Tällä hetkellä hälytyksille osallistuvia henkilöitä on 16, joista naisia on kaksi. Hälytysosaston harjoitusvahvuus on 24 henkilöä.
Hälytysosasto harjoittelee kevät- sekä syyskausien ajan aina maanantaisin kello 18 alkaen. Viikkoharjoitukset kestävät yleensä pari tuntia. Harjoituksissa harjoitellaan palo- ja pelastusalan henkilö- sekä ryhmäkohtaisia tietoja ja taitoja.
Otavassa toimii myös nuoriso-osasto. Nuorten harjoitukset pidetään kevät- sekä syyskausien ajan torstaisin 17.30 alkaen. Lisäksi nuorille pidetään yö paloasemalla -harjoituksia, sekä erilaisia virkistyspäiviä ja leirejä. Nuorten harjoituksissa harjoitellaan niitä taitoja, joita nuoren on hyvä osata hälytysosaston toimintaan siirtyessään. Näistä taidoista, esimerkiksi ensiavusta sekä alkusammutustaidoista, on hyötyä muutenkin elämässä. Nuoria on tällä hetkellä toiminnassa mukana 13 ja kouluttajia 14.
Hälytystehtäviä on vuositasolla noin sata. Nykyisellä tahdilla tehtäviä on keskimäärin kahdesti viikossa. Yleisin tehtävätyyppi on liikenneonnettomuus.
Ovet uusille jäsenille aina avoinna
Palokunnallamme on jatkuva rekrytointitarve, sillä näin pidetään toiminta sujuvasti aktiivisena. Hälytysosaston harjoituksiin voi liittyä saapumalla paikalle maanantain viikkoharjoituksiin hieman ennen alkamisaikaa (paikalle kello 17.45), jotta uutena saapuvalle henkilölle ehditään jo heti alkuun kertoa jonkin verran toiminnastamme.
Yhteyttä voi ottaa palokunnan päällikkö Rauli Pulliaiseen. Lisätietoja toiminnastamme löydät verkkosivustoltamme tai voit kysyä myös keneltä tahansa, jonka tiedät kuuluvan Otavassa palokuntaan. Voit myös ottaa meihin yhteyttä sosiaalisen median kanavissa:
Tutustu meihin: esittelyssä Rauli Pulliainen
Liityin mukaan vuonna 1990. Innostuin nuoriso-osaston toiminnasta, sillä siellä vallitsi todella hyvä yhteishenki. Nuoriso-osastossa toimiessani kävinkin läpi paljon erilaisia nuorten koulutusjärjestelmän kursseja.
Hälytysosaston toiminnassa olen suorittanut lukuisia eri kursseja, tällä hetkellä yhteensä 14 erilaista. Näistä mainittakoon esimerkiksi sopimuspalokuntien päällikkökurssi, yksikönjohtajakurssi sekä savusukelluskurssi.
Hälytystehtäviä on vuosien saatossa osunut kohdalle kaikenlaisia. Erityisesti mieleen on jäänyt jätetavarapalo Mikkelin keskustan lähistöllä vuosien takaa.
Sopimuspalokunnassa toimimisessa parasta on se, että hälytykset tulevat yllättäen. Ei tarvitse joka hetki stressata, että ehdinkö ajoissa. Lisäksi on hienoa nähdä, että hälytyksen tullessa tehtäville ei tarvitse lähteä yksin, vaan asemalla on myös moni muu tehtävälle lähdössä.
Olen onnistunut yhdistämään hyvin sopimuspalokuntatoiminnan sekä oman opettajan työni, mikä on tietenkin työnantaja- ja työyhteisökohtainen asia. Kaikilla se ei onnistu yhtä hyvin.
Työskentely sopimuspalokunnassa on mukavaa ja antoisaa. Motivaation ylläpitämiseksi on kuitenkin tärkeää, että tehtäville päästään mukaan.