Hyppää sisältöön

Helsingin Palokunnan Soittokunta on harrastajapuhallinorkesteri, joka toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen suojeluksessa. Konserttikokoonpanossaan orkesteri on yli 20-henkinen, mutta soittokunta keikkailee myös pienemmillä kokoonpanoilla.

Soittokuntaa tilataan esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Soittokuntaa kuullaan myös sekä omissa konserteissaan että pelastuslaitoksen tapahtumissa. Kaikkien kaupunkilaisten iloksi puhallinmusiikki kajahtaa muun muassa Helsinki-päivänä 12.6. joltakin pelastusasemalta.

Orkesterin omista konserteista tärkein on jokavuotinen äitienpäiväkonsertti, jonka solisteina ovat olleet muun muassa Paula Koivuniemi, Matti Esko, Jope Ruonansuu, Aija Puurtinen, Verneri Pohjola, Tuukka Haapaniemi, Anna-Mari Kähärä, Markku Aro, Mari Palo ja Maria Lund.

Orkesterin soittajisto koostui alun perin pelastuslaitoksen henkilökunnasta, ja soittajat sammuttivat siis työkseen sekä tulipaloja että musiikin janoa. Nykyisin kokoonpanoon kuuluu hyvin monenlaisten alojen ammattilaisia, mutta kaikkia soittokuntalaisia yhdistää soittamisen palo. Tulta päin orkesteria luotsaa kapellimestari Esko Heikkinen.

Kapellimestari

Esko Heikkinen on monipuolinen musiikin osaaja. Helsingin palokunnan soittokunnan kapellimestarin tehtävä on Eskon uran pisin yhtäjaksoinen toimi. Esko kirjoittaa soittokunnan käyttämään musiikkiin mittatilaussovitukset omaan persoonalliseen tapaansa. Trumpetistina hän toimi Helsingin varuskuntasoittokunnassa (nykyisin Kaartin soittokunta) ja UMO Jazz Orchestrassa. Esko toimi myös Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestarina vuodet 2002–2012.

Keikkatilaukset

Soittokunnan ohjelmistoon kuuluu sekä perinteinen puhallinmusiikki että viihde- ja taidemusiikki laidasta laitaan, myös laulu- tai instrumenttisolistien kera!
Ota yhteyttä ja kerro toiveistasi - räätälöimme tilaisuuteenne sopivan esityksen! Keikkatilaukset: Esko Heikkinen, puh. 040 500 0771.

Soittajaksi

Haluatko liittyä mukaan? Kaikki puu- ja vaskipuhaltimet ovat varsin monipuolisesti edustettuina Helsingin Palokunnan Soittokunnan kokoonpanossa, mutta lisää soittajia mahtuu aina joukkoon!

Soittokunta harjoittelee tiistaisin kello 17.30–20 Laakson väestönsuojassa osoitteessa Lääkärinkatu 3. Lisätietoja ja yhteydenotot: Esko Heikkinen, puh. 040 500 0771, sähköposti esko@eskoheikkinen.com.

Soittokunnan historiaa

Helsingin Palokunnan Soittokunta on Pohjoismaiden vanhin ammattimaisen palokunnan orkesteri, joka on toiminut vuodesta 1898. Se perustettiin virkistämään palomiehiä, jotka silloin asuivat ja elivät paloasemilla, työajan ollessa huomattavasti pidemmän kuin vapaa-ajan.  

Soittokunta aloitti toimintansa torviseitsikkona, jonka soittajat olivat vakinaisia palomiehiä. Toiminnan alkuvuosina palohälytyksiä oli vain pari kertaa viikossa, joten soittajilla oli hyvin aikaa harjoitella ammattikapellimestarin johdolla pelastustehtäviä odotellessaan.

Vuosittaisten julkisten konserttien perinne alkoi vuonna 1929. Tässä vaiheessa torviseitsikko oli jo kasvanut torvisoittokunnaksi. Vähitellen soittokunnan kokoonpanoa ryhdyttiin laajentamaan torvisoittokunnasta puhallinorkesteriksi, ja mukaan tulivat käyrätorvet, pasuunat, klarinetit, oboet ja fagotit.

Viimeistään väestönsuojelutoiminnan ja palolaitoksen yhdistyessä pelastuslaitokseksi 1990-luvun alussa soittamisen yhdistäminen muuhun palomiehen työhön ei enää onnistunut entiseen tapaan. Vähitellen luonteva suunta onkin ollut toivottaa tervetulleiksi soittajia myös pelastuslaitoksen ulkopuolelta. Näin orkesterista on muotoutunut harrastajapuhallinorkesteri, joka samalla toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen käyntikorttina. Soittajat edustavatkin pelastuslaitosta ylpeydellä, oli heidän siviiliammattinsa mikä hyvänsä.