Hyppää sisältöön

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on 12 pelastusasemaa ja neljä meriasemaa sekä öljyntorjunta-asema, tekninen tukikohta ja harjoitusalue. Jokaisella pelastusasemalla on sekä pelastus- että ensihoitoyksiköitä.

Keskuspelastusasema
Keskuspelastusasema on pelastuslaitoksen hallinnollinen keskus. Tällä asemalla toimivat myös muun muassa tilannekeskus, raskas pelastusyksikkö, eläinpelastusyksikkö ja suuronnettomuusyksikkö.
Asemalla on myös pelastuslaitoksen varushuolto.
Käyntiosoite: 
Agricolankatu 15A 
00530 Helsinki

Erottaja
Erottajan pelastusaseman erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa Suomenlinnan tunneliyksikkö sekä hengityssuojainyksikkö. Asemalla toimii myös pelastuslaitoksen paineilmahuolto. Muita erityispiirteitä Erottajalla ovat pelastussukeltajat ja meriaseman henkilöstö. Asemalla ovat myös rakenteellisen paloturvallisuuden neuvontaryhmä ja yleisötapahtumien valvontaa suorittavat palotarkastajat. Tältä asemalta löytyy myös palomuseo. 
Erottajan pelastusasema miehittää tarvittaessa Kaivopuiston meriaseman ja Suomenlinnan pelastusaseman.
Käyntiosoite:
Korkeavuorenkatu 26
00130 Helsinki

Suomenlinna
Suomenlinnan pelastusasema on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuun loppuun kahdella palomies-ensihoitajalla. Talvikaudella pelastusasema ei ole miehitettynä, vaan saaren pelastustoiminta ja ensihoito hoidetaan Erottajan pelastusasemalta käsin.
Käyntiosoite:
Suomenlinna
00190 Helsinki

Jätkäsaari
Jätkäsaaren pelastusasemalla toimivat Pelastuskoulu ja pelastustoimen kärki- ja ensihoitoyksiköt.
Käyntiosoite:
Tyynenmerenkatu 1
00220 Helsinki

Haaga
Haagan asemalla työskentelee operatiivisen henkilökunnan lisäksi palotarkastajia, varautumisen toiminnon henkilöstöä, turvallisuuskouluttajia sekä pelastuslaitoksen teknisen osaston tilayksikkö.
Käyntiosoite:
Vanha Turun Maantie 2
00320 HELSINKI

Konala
Uudella Konalan pelastusasemalla toimii pelastusyksikkö ja perustason ensihoitoyksikkö sekä CBRNE-erikoisyksikkö. Aseman henkilöstö on erikoiskoulutettu toimimaan kemiallisten, biologisten ja radioaktiivisten aineiden aiheuttamissa tilanteissa sekä ydin- ja räjähdeonnettomuuksissa.
Käyntiosoite:
Muonamiehentie 13
00390 Helsinki

Käpylä
Käpylän pelastusaseman erikoisvarusteluihin kuuluu muun muassa jälkivahinkojen torjuntakontti.
Käyntiosoite:
Kullervonkatu 7
00600 Helsinki

Malmi
Malmin pelastusasema on erikoistunut merialueella tapahtuviin onnettomuustilanteisiin, ja asemalla toimii meritoimintaan erikoiskoulutettu MIRG-ryhmä (Maritime Incident Response Group). Merialueen onnettomuustilanteissa toimitaan yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa. Lisäksi Malmin pelastusaseman miehistön erikoisosaamiseen kuuluu korkealta tai alhaalta pelastaminen. Tällä tarkoitetaan pelastustehtäviä, jotka sijoittuvat joko esimerkiksi korkeisiin rakennuksiin tai kuiluihin ja kaivantoihin.
Malmilla sijaitsevat pelastuslaitoksen korjaamo, keskusvarasto ja elektroniikkahuolto.
Käyntiosoite:
Malminkenttä
00700 Helsinki

Herttoniemi
Herttoniemen pelastusaseman erityisosaamista ovat maa- ja merialueiden öljyntorjunta.
Herttoniemen pelastusasema miehittää tarvittaessa myös alueella sijaitsevan Santahaminan öljyntorjuntavarikon.
Käyntiosoite:
Sorvaajankatu 16
00880 Helsinki

Mellunkylä
Mellunkylän asemalta löytyy erityiskalustoa, joka on sijoitettu kuljetuskontteihin. Konttien siirtämistä varten asemalla on oma yksikkönsä.
Asemalla on käytössä myös mönkijöitä, joiden avulla pelastajat pääsevät liikkumaan vaikeissa maasto-olosuhteissa, maanalaisissa tunneleissa sekä suurissa yleisötapahtumissa.
Mellunkylän pelastusasema miehittää myös alueen meriaseman.
Pelastuslaitoksen sekä sopimuspalokuntien letkuhuolto on keskitetty Mellunkylän asemalle. Asema toimii myös Helsingin pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajien yhtenä toimipisteenä.
Käyntiosoite:
Linnanpajantie 6
00950 HELSINKI

Kontula
Kontulan kevytasemalla toimivat pelastustoimen kärki- ja ensihoitoyksiköt.
Pelastusaseman rakentaminen Kontulaan alkaa vuonna 2023.
Käyntiosoite:
Sirrikuja
00940 Helsinki

Suutarila
Suutarilassa toimii pelastustoimen kärkiyksikkö. Suutarilan kärkiyksikköasema toimii kunnes suunnitteilla oleva Tapanilan pelastusasema aloittaa toimintansa. 
Käyntiosoite:
Tullikirjurikuja 4
00750 Helsinki