Tiedätkö, kuinka toimia tulipalon sattuessa?
Opettele toimimaan oikein tulipalon varalta. Harjoittele toimintaa yhdessä perheesi kanssa. Haitalliset savukaasut leviävät nopeasti. Aikaa pelastautumiselle on vain muutama minuutti. Pelastaudu ja pelasta muut, jos voit, älä mene savuiseen tilaan, siirry turvalliselle alueelle ja soita 112.
Varaudu tulipaloon
- Huolehdi, että kotisi palohälyttimet ovat kunnossa ja testaa ne joka kuukausi. Yksi hälytin riittää 60 neliömetriä kohden.
- Pidä kotonasi myös alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite tai käsisammutin, ja perehdy niiden käyttöön.
- Tutustu etukäteen poistumisreitteihin ja pidä ne esteettöminä.
Tulipalo omassa kodissa
- Sammuta palon alku, jos voit. Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.
- Pelasta kaikki asunnossa olevat, jos voit.
- Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi. Jos asut kerrostalossa, sulje ehdottomasti porraskäytävään johtava ovi. Näin rajoitat palon etenemistä. Mene alas rappuja pitkin.
- Varoita välittömässä vaarassa olevia naapureita.
- Soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta, kun olet turvallisessa paikassa.
- Opasta palokunta paikalle.
- Mene etukäteen sovitulle kokoontumispaikalle.
Kun porraskäytävässä on savua
- Älä mene savuun! Pysy omassa asunnossasi. Kerrostalot on rakennettu niin, ettei palo tai savu pääse helposti leviämään asunnosta toiseen.
- Sulje kaikki ovet, joiden takaa tulee savua.
- Jos savua silti tulee huoneistoosi, tuuleta ikkunasta tai parvekkeen ovesta. Kastele pyyhkeitä ja tuki postiluukku, ovenpielet ja muut raot, joista savua tulee. Tuki myös ilmanpoistoventtiilit, jotta imu loppuu.
- Jos huoneiston ovi kuumenee, voit valella sitä vedellä.
- Soita hätänumeroon 112 ja varmista, että hätäilmoitus on tehty. Kerro, missä asunnossa olet.
- Jos huoneeseen tulee paljon savua, koeta olla hengittämättä sitä. Savua on vähemmän lattianrajassa, joten konttaa tai ryömi parvekkeelle tai avoimen ikkunan ääreen raittiiseen ilmaan.
- Huuda apua, heiluta vaatetta tai vilkuta valoja, jotta palokunta huomaa sinut. Älä hyppää ikkunasta tai parvekkeelta, vaan odota apua.
Muutoksia pelastuslain palovaroitinvaatimuksiin
Asuntojen palovaroittimien hankintavelvollisuus siirtyy huoneiston haltijalta eli asukkaalta rakennuksen omistajalle. Rakennuksen omistajan on myös huolehdittava palovaroittimien toimintakunnossa pitämisestä. Asukkaan velvollisuutena on puolestaan ilmoittaa palovaroittimien vioista rakennuksen omistajalle.
Majoitus- ja hoitolaitoksissa palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvoite on toiminnanharjoittajalla.
Lakimuutokset tulevat voimaan 1.1.2024. Lain täytäntöönpanossa on kahden vuoden siirtymäaika eli toiminnan tulee olla uuden lain mukaista 1.1.2026 alkaen.
Muutosten tavoitteena on velvoitteiden nykyistä parempi toteutuminen ja sääntelyn selkeys.