Takaisin

Kesäherkut turvallisesti grillistä

Julkaisuajankohta 5.6.2024 12.56
Tiedote
Palomiehet palaneessa metsässä.
Maastopalot ovat haaste myös Helsingissä.

Kesän alkaessa grillaaminen ja tulenkäyttö herättää aina runsaasti keskustelua. Missä saa grillata, mitä avotuli tarkoitaa, entä maastopalovaroitus?

Täysin yksiselitteisiä ja joka tilanteeseen sopivia valmiita vastauksia on mahdotonta antaa, mutta yritämme kuitenkin antaa mahdollisimman selkeät ja yksinkertaiset ohjeet kesäherkkujen grillailuun ja muuhun tulenkäyttöön:

  • Tulenteko ei ole jokaisenoikeus. Selvitä siis aina etukäteen, saako tulta sytyttää.
  • Tulenteko tarvitsee maanomistajan luvan. Helsingin kaupungin omistamilla alueilla tulenteko on sallittu vain sille varatuilla paikoilla. Puistoissa saa grillata palamattomilla, kovilla pinnoilla – ei koskaan esimerkiksi nurmikolla. Uimarannoilla saa grillata vain tarkoitukseen rakennetuissa paikoissa. Useilla ulkoilualueilla on erikseen grillipaikkoja tai keittokatoksia. Käytä niitä, älä sytytä tulta muualla. Luonnonsuojelualueilla tai Suomenlinnassa ei saa grillata.
  • Jos maastopalovaroitus on voimassa, älä sytytä tulta. Myös kovalla tuulella tuli kannattaa jättää sytyttämättä. Kipinät voivat levitä tuulen mukana kauas. 
  • Jos sytytät, varaudu myös sammuttamaan. Huolehdi, että käytössäsi on sopivat alkusammutusvälineet vahingon varalle. Älä laita kuumaa tuhkaa tai kertakäyttögrilliä roskikseen. Hätätilanteessa soita 112. 
  • Kun grillaat, älä keskity muuhun (pätee muuten myös kaikkeen muuhun kokkailuun!). Grillin äärellä ei juosta, pelata palloa tai sählätä mitään. 
  • Valitse mieluisat grilliherkut, juo riittävästi vettä ja nauti kesästä!
Helsinki

Uusimmat