Takaisin

Uusi pelastusjohtaja Marko Rostedt on pitkän linjan pelastaja

Julkaisuajankohta 27.6.2023 11.28
Tiedote
pelastusjohtaja Marko Rostedt
Marko Rostedt aloittaa Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtajana 1. heinäkuuta.

Marko Rostedt aloittaa Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtajana 1. heinäkuuta. Hän siirtyy tehtävään talon sisältä operatiivisten palvelujen yksikön päällikön tehtävästä.

Marko Rostedt aloittaa Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtajana 1. heinäkuuta. Hän siirtyy tehtävään talon sisältä operatiivisten palvelujen yksikön päällikön tehtävästä.

Heinäkuun alussa pelastusjohtajana aloittavan Marko Rostedtin ura alkoi vuonna 1999, kun hän valmistui pelastajaksi. Hän kuvailee itseään pitkän linjan käyneeksi, eli koulutuspolku lähti pelastajasta, eteni alipäällystö- ja päällystökursseille, sittemmin sukeltajakurssille ja MIRG-pelastajaksi. Lisäksi Rostedt on suorittanut Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan kurssit ja koulutukset.

”Olen ollut ja olen edelleen kiinnostunut itseni kehittämisestä ja pelastusalalla on paljon erikoistumisen mahdollisuuksia”, Rostedt sanoo.

Ennen Helsingin pelastuslaitokselle tuloaan hän on työskennellyt palomiehestä pelastuspäällikköön erilaisissa tehtävissä. Pelastusalaa sivuten Rostedt on työskennellyt myös Kriisinhallintakeskuksessa sekä Rajan MIRG-projekteissa.

”Minä ja apulaispalopäällikkö Toni Fohlin olimme käynnistämässä nykyistä MIRG-toimintaa. Loimme toimintamalleja, koulutusta ja kehitimme toimintaa ja varusteita.”

Kotimaan töiden lisäksi Rostedtilla lähellä sydäntä ovat kansainväliset tehtävät pelastusalalla. Kokemuslista on pitkä maanjäristys- ja tulva-alueilta ebolaviruksen torjuntatehtäviin. Lisäksi hän on ollut tekemässä eri maille rauniopelastukseen liittyviä tasotarkistuksia pelastustoiminnan puolella.

”Helsingissä rauniopelastamisen osaaminen on hyvällä tasolla”, Rostedt kehuu.
Hän jatkaa kehuja: ”Näin ammattiylpeää ja osaavaa porukkaa on vaikea löytää. Palomiesten ensihoidon osaaminen on ihan superia, ja myös muissa tehtävissä. Terve ammattiylpeys on hieno piirre.”

Läsnä arjessa

Rostedt haluaa olla pelastuslaitoksen arjessa mukana mahdollisimman paljon pelastusjohtajan roolissa.

”En ehkä ole pystynyt riittävästi olemaan läsnä, en niin paljoa kuin olisin halunnut. Siihen yritän panostaa: näkymään asemilla enemmän. Pyrin luomaan mahdollisimman hyvät olosuhteet porukoille tehdä työtä."

Esimerkkinä hän mainitsee henkilöstöasioiden sujuvuuden sekä tasapuolisen ja avoimen päätöksenteon.

”Haluan viedä asioita eteenpäin, tukea paloesimiesten ja muiden työtä. Hiekat pois rattaista, tätä haluan jatkaa.”
Muutos ei ole Rostedtille pakko vaan mahdollisuus. 
”En tykkää siitä, että ”näin on aina tehty”. Muutosta ei kuitenkaan tehdä muutoksen ilosta, vaan sille pitää olla perusteet. Kentältä se ääni kuuluu, mikä olisi järkevää muutosta”, hän pohtii.

Rostedt siirtyy siis pelastusjohtajan tehtävään tutussa työympäristössä. Uutta on kuitenkin tiedossa.

”Pitää opiskella uutta, mutta on helppo tehdä töitä, kun on hyvä porukka ympärillä. Aina löytyy apua ja jeesiä: ei tarvitse yksin kamppailla asioiden kanssa.”

Vaikka Rostedt kuvailee itseään ”Rostedin Marko ja Suomen Turusta”, on hän solahtanut hyvin Helsingin pelastuslaitoksen riveihin.

”Heti otettu osaksi Stadin brankkareita, ja olen siitä tosi otettu.”

Helsinki

Uusimmat