Takaisin

Uskalla auttaa hätätilanteessa

Julkaisuajankohta 27.4.2023 12.12
Tiedote
112 Suomi-sovelluksen tunnuskuva. Teksti: Apua nopeammin. Lataa 112 Suomi-sovellus. Säästetyt minuutit ovat arvokkaita.

Voimme joutua yllättäen osalliseksi hätätilanteeseen. Saatamme tulla liikenneonnettomuuspaikalle tai vaikka kohdata kadulla pahasti kaatuneen henkilön. Pelastus- ja tieliikennelaki velvoittavat meitä kaikkia auttamaan hätätilanteessa olevia. Auttajista parhain on se, joka ryhtyy tuumasta toimeen. Katso muistilista hätätilanteisiin.

Muistilista hätätilanteisiin:

  • Jos vähänkin epäilet, että kyseessä voi olla hätätilanne, pyri varmistamaan asia ja soita tarvittaessa hätänumeroon 112. Jos et ole varma, on parempi soittaa hätänumeroon, kuin olla soittamatta. Avun tarjoaminen ei ole koskaan turhaa, se on vastuun kantamista.
  • Huolehdi omasta turvallisuudestasi. Jos et voi auttaa oman turvallisuutesi vaarantumatta, soita kuitenkin hätänumeroon 112 ja ilmoita näkemästäsi tilanteesta. 
  • Tiedä aina sijaintisi, silloin saat nopeammin apujoukkoja paikalle. Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus. Sen kautta hätänumeroon soittaessa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen.
  • Muistathan, että jokainen osaa auttaa! Kaikista meistä voi olla apua hätätilanteessa. Jos et tiedä miten toimia, voit silloinkin soittaa hätänumeroon, sieltä annetaan oikeat toimintaohjeet. Ensiapukoulutuksesta ja toimintaohjeisiin perehtymisestä voit saada itsellesi lisää valmiuksia ja varmuutta toimia. 

Rohkene tehdä itsenäisiä päätöksiä. Vaikka muut läsnäolijat seuraisivat tilannetta sivusta tai ajaisivat liikenteessä onnettomuuspaikan ohi, he voivat käydä mielessään läpi juuri samoja kysymyksiä kuin sinä. Uskalla auttaa. Jokaisella on oikeus saada hätätilanteessa apua. 

Lisätietoa hätänumeroon soittamisesta

112 Suomi-sovelluksen lataaminen

 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat