Takaisin

Turvallista 112-päivää!

Julkaisuajankohta 9.2.2024 12.00
Tiedote
Maisemakuva, etualalla Erottajan aseman torni.

Helmikuun 11. päivä vietetään 112-päivää, eli hätänumeropäivää. Päivän tarkoitus on kiinnittää ihmisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Vuoden 2024 teemana on hätänumeron oikea käyttö.

Suomessa on vain yksi hätänumero – 112. Siihen soitetaan hätätilanteessa, tai kun tarvitaan nopeasti viranomaisapua paikalle. Hätätilanne on sellainen, jossa henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa. Hätänumeroon ei pidä soittaa tiedustelutarkoituksessa, kiireettömissä viranomaisasioissa tai sellaisissa häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa (kuten sähkökatko tai kadulle kaatunut puu).
Hätäkeskuspäivystäjä kysyy kaikki tarvittavat kysymykset. Riittää, että kuuntelet huolella ja vastaat niin hyvin kuin osaat. Hätäkeskuspäivystäjä myös neuvoo, miten sinun tulee toimia.
Kaikkien perheenjäsenten puhelimiin kannattaa ladata ilmainen 112 Suomi -sovellus. Sovelluksessa on paljon hyvää turvallisuustietoa ja esimerkiksi monia tärkeitä auttavia puhelinnumeroita. Kun soitat sovelluksen kautta hätäpuhelun, puhelusi sijaintitiedot välittyvät aina automaattisesti hätäkeskukseen. Siitä on apua erityisesti silloin, kun et tiedä tarkalleen, missä olet. 


Turvallisuustaidot haltuun

Hätätilanteessa tärkeää on se, miten paikalla olevat ihmiset osaavat toimia ennen kuin viranomainen ehtii paikalle. Osaisitko sinä toimia erilaisissa onnettomuustilanteissa? Jos tuntuu siltä, että kaipaisit vahvistusta tietoihisi ja taitoihisi – tule koulutuksiimme! 
Helsingin pelastuslaitos tarjoaa kaikille avoimia, maksuttomia turvallisuuskoulutuksia. Koulutuksissa opit tunnistamaan ja välttämään riskejä niin kotona kuin työpaikalla, toimimaan oikein erilaisissa vaara- ja onnettomuustilanteissa sekä varautumaan häiriötilanteisiin. Ja tietysti pääset myös opettelemaan alkusammutustaitoja.
Paloturvallisuusluennot (2h) järjestetään Teams-koulutuksina, jolloin niihin on helppo osallistua mistä vain. Alkusammutuskoulutukset pidetään pelastusasemillamme Haagassa ja Mellunkylässä. Koulutusaikataulut ja ilmoittautumisohjeet saat pelastuslaitoksen internetsivuilta. 
 

Helsinki

Uusimmat