Takaisin

Pelastivat miehen jäisestä vedestä – tunnustus Helsingin pelastuslaitokselta

Julkaisuajankohta 1.5.2024 6.34
Tiedote
Nainen ja mies paloauton edessä.
Jan Strandholm ja Johanna Suhonen saivat Elämän liekki -tunnustuksen.

Pitkäperjantaina 29. maaliskuuta noin kello 11 Jan Strandholm ja Johanna Suhonen ulkoilivat Kulosaaren pohjoispuolella kulkevalla kävelytiellä. He havaitsivat meren jäällä ihmisen avannossa. Avunhuutoja ei kuulunut.

Jan Strandholm ja Johanna Suhonen menivät lähemmäksi paikkaa, jossa henkilö oli veden varassa. Suhonen soitti hätänumeroon 112 lähempänä kohdetta. Hätäkeskus hälytti ”Ihmisen pelastaminen vedestä” -tehtävälle yksiköitä Helsingin pelastuslaitokselta, Helsingin poliisista, Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta ja Rajavartiolaitokselta. Samaan aikaan Strandholm lähestyi vedenvarassa ollutta henkilöä, joka ei edelleenkään huutanut apua, vaan makasi selällään avannossa.

”Vaihtoehtoja ei oikeasti ollut”, Strandholm kuvailee tilannetta ja päätöstä lähteä jäälle auttamaan.

Lähempänä kohdetta Strandholm huomasi, ettei henkilö pääse omin voimin avannosta pois. Strandholm teki päätöksen mennä jäälle. Lopulta hän päätyi itsekin avantoon avustaessaan hätään jäänyttä ihmistä. Avanto ei ollut kovin kaukana rannasta, mutta ilman Strandholmin apua henkilö ei olisi avannosta päässyt pois.

Hän yritti ensin vetää miehen ylös avannosta käyttämällä omaa takkia köytenä. Avantoon joutuneen miehen ote lipesi, mutta hän sai kantapään jään päälle.

”Sain kantapäästä kiinni ja vaan revin miehen avannosta”, Strandholm kertaa.

Hän joutui itsekin kahdesti jäiseen veteen auttaessaan toista henkilöä avannosta.

Viranomaisista kohteen saavutti ensimmäisenä Helsingin poliisin partio. Pelastuslaitoksen tehtävää johtanut palomestari vapautti muut toimintaan osallistuneet yksiköt paitsi lähimmän pelastusyksikön ja ensihoitoyksikön Herttoniemen pelastusasemalta. Pelastusyksikön saavuttua paikalle Strandholm tuli vastaan märissä vaatteissa. Hänet ohjattiin autoon lämmittelemään. Poliisipartio saattoi avannosta pelastettua, vakavasti hypotermista henkilöä pelastusyksikölle. Pelastajat aloittivat välittömästi potilaan ensihoitotoimet, joita ensihoitajat jatkoivat heti kohteeseen saavuttuaan.

Herttoniemen pelastusasemalla työskentelevän paloesimies Juha Westermarkin mukaan on täysin selvää, että ilman ulkopuolista apua vakavasti hypoterminen henkilö ei olisi itse päässyt pois avannosta. Tapahtumassa on mukana myös hieman onnea, sillä ilman Strandholmin ja Suhosen päiväkävelyä kukaan ei olisi välttämättä havainnut veden varassa ollutta henkilöä.

”Loppu hyvin, ja arvosta entistä enemmän pelastajien työtä”, Strandholm sanoi vappuaattona Herttoniemen pelastusasemalla, kun pelastuskomentaja Jani Pitkänen luovutti hänelle Elämän liekki -tunnustuksen.

Strandholmin ja Suhosen toiminta on Elämän liekki -tunnustuksen arvoinen: he pelastivat jäihin jääneen ihmisen hengen. Tunnustusta ehdotti pitkäperjantaina työvuorossa ollut paloesimies Westermark.

Elämän liekki -tunnustus annetaan henkilölle, maallikolle, joka on toiminnallaan todennäköisesti estänyt toisen ihmisen menehtymisen tai vakavan vammautumisen. Helsingin pelastuslaitos on myöntänyt Elämän liekki -tunnustuksia 1990-luvun alusta lähtien.

Helsinki

Uusimmat