Tillbaka

Räddade man ur vak – erkännande av Helsingfors räddningsverk

Utgivningsdatum 1.5.2024 6.34 | Publicerad på svenska 7.5.2024 kl. 10.49
Pressmeddelande
En kvinna och en man framför en brandbil.
Jan Strandholm och Johanna Suhonen fick utmärkelsen Elämän liekki.

På långfredagen den 29 mars cirka kl. 11 var Jan Strandholm och Johanna Suhonen ute och promenerade på en gångväg norr om Brändö. De upptäckte en människa i en vak på havsisen. Inga nödrop hördes.

Jan Strandholm och Johanna Suhonen gick närmare den plats där personen hade hamnat i vattnet. Närmare objektet ringde Suhonen nödnumret 112. Nödcentralen larmade enheter från räddningsverken i Helsingfors, polisen i Helsingfors, räddningsverket i Mellersta Nyland och Gränsbevakningsväsendet till uppdraget ”Räddning av människa ur vatten”. Samtidigt gick Strandholm närmare personen som hade hamnat i vattnet. Hen ropade fortfarande inte på hjälp, utan låg i vaken på rygg.

”Det fanns egentligen inga alternativ”, beskriver Strandholm situationen och beslutet att gå ut på isen för att hjälpa.

Närmare objektet märkte Strandholm att personen inte kommer ur vaken på egen hand. Strandholm fattade beslutet att gå ut på isen. Till slut hamnade han även själv i vaken när han hjälpte den nödställda personen. Vaken var inte så långt från stranden, men utan Strandholms hjälp hade personen inte kommit ur vaken.

Först försökte han dra upp mannen ur vaken genom att använda sin egen jacka som rep. Den nödställda mannen tappade greppet, men han fick helen på isen.

”Jag fick tag i helen och bara slet mannen ur vaken”, upprepar Strandholm.

Han hamnade även själv två gånger i det isiga vattnet då han hjälpte den andra personen ur vaken.

Av myndigheterna nådde Helsingforspolisens patrull objektet först. Utöver den närmaste räddningsenheten och akutsjukvårdsenheten från livräddningsstationen i Hertonäs, befriade den brandmästare som ledde räddningsverkets uppdrag de andra enheterna som deltagit i verksamheten. När räddningsenheten anlände kom Strandholm emot i våta kläder. Han hänvisades till bilen för att värma sig. Polispatrullen följde den räddade personen med allvarlig hypotermi till räddningsenheten. Räddarna inledde omedelbart patientens akutvård, som akutsjukvårdarna sedan omedelbart fortsatte då de anlänt till objektet.

Enligt brandförman Juha Westermark, som arbetar på livräddningsstationen i Hertonäs, är det helt klart att den allvarligt hypotermiska personen inte själv skulle ha kommit ur vaken utan utomstående hjälp. I händelsen fanns även lite tur, för utan Strandholms och Suhonens promenad hade ingen nödvändigtvis upptäckt personen som hamnat i vattnet.

”Allt hade ett gott slut och jag värderar ännu mer än förr räddarnas arbete”, sade Strandholm under valborgsmässoafton på räddningsstationen i Hertonäs, när räddningskommendör Jani Pitkänen överlämnade Elämän liekki-erkännandet till honom.

Strandholms och Suhonens agerande är värt Elämän liekki-erkännandet: de räddade livet på en människa som hamnat i en vak. Brandförman Westermark föreslog erkännandet under arbetsskiftet på långfredagen.

Elämän liekki-erkännandet tilldelas en person, en lekman, som genom sin handling sannolikt har förhindrat en annan människas död eller allvarliga skada. Helsingfors räddningsverk har beviljat Elämän liekki-erkännanden sedan början av 1990-talet.

Helsinki

Det senaste