Takaisin

Pelastajan työssä parasta yllätyksellisyys ja yhteisöllisyys

Julkaisuajankohta 22.3.2024 12.59
Tiedote
Palomies-ensihoitajat Suvi ja Saku kalustohallissa
Suvi ja Saku toimivat sekä palomiehinä että ensihoitajina.

Saku Kaipaista ja Suvi Johanssonia voi kutsua konkareiksi. Molemmat ovat olleet vuosia Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella töissä sekä palomiehenä että ensihoitajana, Saku lähes 25 ja Suvi noin seitsemän vuotta.

Pelastajat Helsinki -tositelevisiosarja alkoi 20. maaliskuuta. Sarjassa seurataan Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastajien työtä lähietäisyydeltä. Pääsääntöisesti vuonna 2022 kuvatuissa jaksoissa on mukana muun muassa ylipalomies-ensihoitaja Saku Kaipainen. Todennäköisesti mukana olisi ollut myös palomies-ensihoitaja Suvi Johansson, mutta hän oli kuvausten aikaan äitiyslomalla. Saku ja Suvi työskentelevät Kallion pelastusaseman 2-vuorossa.

Molemmat työskentelevät sekä palomiehinä että ensihoitajina. Näin tekee suurin osa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastajista. Usein 24 tunnin työvuorosta toiset 12 tuntia ollaan tabiksessa, siis ambulanssissa, ja toiset 12 tuntia höökissä, siis paloautossa.

Työ pelastuslaitoksella on monipuolista. Suvi mainitsee yhtenä työn parhaimmista puolista yllätyksellisyyden.

”Toisaalta yllätyksellisyys on haastavaa, mutta toisaalta se on työn suola”, Suvi kuvailee.
Toinen esimerkki työn hyvistä puolista on monipuolisuus.
”Ensihoitajana kohdataan ihmisiä, on paljon vuorovaikutusta. Palomiehenä painetaan hikisenä kypärä päässä. Erilaista työtä, mutta molemmat mielenkiitoisia”, Suvi jatkaa.

Kuin toinen perhe

Saku nostaa yhteisöllisyyden yhtenä työn parhaista puolista Stadin Brankkarilla.
”Joka kerta vuoroon on kiva tulla töihin, ja porukan hyvä henki säilyy, vaikka porukka välillä vaihtuukin”, Saku kuvailee työyhteisöä.
Hän jatkaa, että monesti työkavereiden kanssa tulee puhuttua jopa enemmän ja syvällisempiä asioita kuin oman perheen kanssa.
”Työkaverit on se henkiliina, tuetaan toisiamme”, hän kiteyttää.

Haasteitakin pelastajan työssä toki on. Suvi mainitsee pienten lasten äitinä valvomisesta johtuvan uupumisen, Saku työn odottamattomuudesta ja vastuusta aiheutuvan henkisen stressin. 
”Sitä ei ikinä tiedä, mitä esimerkiksi jossakin asunnossa on vastassa, meni sinne sitten palomiehenä tai ensihoitajana”, Saku kertoo.

Sorsan perässä jääsohjossa

Suvilla ja Sakulla on lukuisia sekä hyviä että traagisempia muistoja työtehtäviltä. Suvi mainitsee yhden mieleen jääneen keikan.
”Joku soitti hädissään, että sorsa on kiinni jäissä. Minun piti uida sorsan luokse ja tsekata sen tilanne”, Suvi kertaa eläinpelastustehtävää.
”Siinä se sorsa sitten piti minua pilkkaan, kun yritin tarkastaa sen kunnon. Se sukelsi välillä alta ja välillä sivusta ohi, kun yritin tavoittaa sitä. Ihmisiä oli rannoilla seuraamassa, kun jääsohjossa pärskin linnun perässä”, Suvi kertaa.
Sorsalla oli kaikki siis hyvin.

Saku mainitsee yhtenä mieleen jääneistä keikoista Pelastajat Helsinki -sarjassakin nähtävän tehtävän, jossa nostolavalla pelastetaan henkilönosturiin jumiin jäänyt työmies.
”Siinä on aina monta monessa, kun yksin operoi nostolavaa. Päätökset on tehtävä nopeasti, kun ihminen roikkuu jossain korkealla”, hän kertoo.
Myös tässä tapauksessa kaikki päättyi onnellisesti. Rankoista keikoista Saku ei yksittäistä tehtävää mainitse, mutta tietynlaiset tehtävät ottavat syvältä.
”Ikävimpiä ovat ne tehtävät, kun lapsia ja nuoria on onnettomuuksissa mukana.”

Suosittua tositv:tä

Pelastajat Helsinki -sarjaa alkoi TV5:lla ja discovery+-palvelussa 20. maaliskuuta.
Dokumentaarisessa sarjassa seurataan lähietäisyydeltä Helsingin pelastuslaitoksen toimintaa. Valokeilaan nousevat pelastajat, joiden arkea rytmittävät haastavat ja monipuoliset työtehtävät. Lisäksi katsojat pääsevät tutustumaan ensihoitajien, ensihoitolääkärien sekä palomestarien vaativaan ja kiireiseen arkeen.

Pelastajien työtehtävät näyttäytyvät 20 jakson aikana koko kirjossaan. Välitöntä apua tarvitsevat muun muassa henkilönosturiin jumiin jäänyt työmies, ravintolan eteen tuupertunut nainen, hengitysvaikeuksista kärsivä pariviikkoinen keskosvauva, jäiseen mereen hypännyt henkilö sekä hengenvaarallisesti puukotettu mies.

Katso ohjelman traileri!

Helsinki

Uusimmat