Takaisin

Palovaroitinjärjestelmien hälytykset 

Julkaisuajankohta 11.8.2023 14.17
Tiedote
Pelastusyksikkö maantiellä
Palovaroitinjärjestelmän hälyttäminen ei välttämättä aina vaadi hätänumeroon soittoa ja pelastusyksikköä paikalle.

Palovaroitinjärjestelmän hälyttäminen ei välttämättä aina vaadi hätänumeroon soittoa ja pelastusyksikköä paikalle, vaan palovaroitinjärjestelmän vikahälytyksen voi sulkea myös omatoimisesti.

Kiinteistöjen palovaroitinjärjestelmien hälytykset aiheuttavat pelastuslaitokselle usein toistuvia, ei tulipalosta johtuvia hälytyksiä. Kiinteistöjen asukkaat ja huoltoyhtiötkään eivät usein tiedä, kuinka toimia palovaroitinjärjestelmän alkaessa hälyttää.

Pelastuslaitos on tehnyt asuin- ja kiinteistöosakeyhtiöitä varten tietolomakkeet  palovaroitinjärjestelmien hälytyksistä. Tavoitteena on antaa kiinteistöjen huoltoyhtiöille ja asukkaille helppo toimintamalli, jonka avulla osataan toimia palovaroitinjärjestelmän hälyttäessä ja varautua tähän myös ennakkoon.

Palovaroitinjärjestelmän hälyttäminen ei välttämättä aina vaadi hätänumeroon soittoa ja pelastusyksikköä paikalle, vaan palovaroitinjärjestelmän vikahälytyksen voi sulkea myös omatoimisesti. Palovaroitinjärjestelmä ei tee automaattisesti hätäilmoitusta Hätäkeskukseen. 
Tulipalotilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Tiivistetysti ohjeet kiinteistön palovaroitinjärjestelmän hälyttäessä ovat seuraavat:

  • Toimi kuten kodin palovaroittimen hälyttäessä.
  • Selvitä, mistä tilasta hälytys tulee.
  • Jos näet savua, tulipalon tai muun onnettomuuden, soita 112.
  • Jos hälytys on virheellinen, soita ennalta sovitulle taholle huoltoyhtiöön, tai kuittaa laite omatoimisesti ohjeiden mukaan.

Jos asunto- tai kiinteistöyhtiössä on puutteelliset toimintaohjeet palovaroitinjärjestelmien hälytyksiin liittyen, kannattaa pelastuslaitoksen sivulta ladata tietolomake ja sijoittaa se esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululle tai muulle näkyvälle paikalle. Tämä helpottaa ja nopeuttaa pelastuslaitoksen toimintaa, kun se saapuu paikalle.

Helsinki

Uusimmat