Takaisin

Palovaroitinhankkeen toteutus Varsinais-Suomessa

Julkaisuajankohta 27.4.2023 10.01
Tiedote
Palovaroittimen pariston vaihto kannattaa tehdä kerran vuodessa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteuttaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella hankkeen, jonka tarkoitus on kartoittaa alueen turvallisuustilannetta palovaroittimien osalta.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteuttaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella hankkeen, jonka tarkoitus on kartoittaa alueen turvallisuustilannetta palovaroittimien osalta. Hankkeeseen kuuluu kolme kansalaisille näkyvää vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa kolmella erilaisella (omakoti-, rivitalo ja kerrostaloalue) asuinalueella suoritetaan palotarkastajien toimesta koko alueen kattava palotarkastus, jonka yhteydessä kartoitetaan alueen palovaroittimiin liittyviä yksityiskohtia. Ensimmäisen vaiheen tarkastukset ja kysely suoritetaan Paraisten, Turun Lausteen sekä Askaisten alueella. Kyseessä oleviin asuntoihin ilmoitetaan tarkastuksesta kaksi viikkoa ennen käyntiä. 

Toisessa vaiheessa jokaiseen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueen kotitalouksiin lähetetään tiedote, jossa kerrotaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia ja neuvoja. Koteihin lähetettävä tiedote sisältää kuvallista tietoa sekä ohjeet kuudella eri kielellä. Tiedotteen kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, arabia, venäjä ja kurdi. Kolmannessa vaiheessa palotarkastajat tekevät kolmella erilaisella alueella koko alueen tarkastuksen, jolla kartoitetaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia sekä kartoitetaan asukkaiden kokemuksia tiedotteesta. Hankkeeseen liittyvistä palotarkastuksista ilmoitetaan alueiden kotitalouksiin sekä pelastuslaitoksen sosiaalisissa medioissa. 

Palovaroittimeen liittyvän hankkeen alkusysäys saatiin, kun havaittiin, että hyvin usein kohteissa, joissa on ollut huoneistopalo, ei ole ollut palovaroitinta tai se ei ole hälyttänyt tulipalon syttyessä. Myös palotarkastajien havaintojen mukaan hyvin suuressa osassa tarkastettuja huoneistoja ei ollut toimivaa palovaroitinta. Palovaroittimen puuttumisen lisäksi puutteita on myös asentamistavassa, palovaroittimien määrässä, palovaroittimen toiminnan testauksessa sekä palovaroittimen käyttöiän ylittämisessä. 

Palovaroittimen hankintaan on tulossa myös muutoksia, kun pelastuslakiin ollaan lisäämässä tarkennuksia palovaroittimen hankintavastuusta sekä kunnossapitovastuusta. Pelastuslain muutosesitys (HE 184/2022 vp) on käsittelyssä eduskunnassa. Sen mukaan jatkossa vastuu palovaroittimista olisi rakennuksen omistajalla. Asian käsittelyä voi seurata eduskunnan verkkosivuilta. 

Palovaroitin on halpa henkivakuutus

Pelastusviranomainen haluaa myös painottaa, että pelastuslain mukaan asunnossa tulee olla riittävä määrä toimivia palovaroittimia. On siis aina arvioitava riskit mahdollisimman aikaisen havaitsemisen kannalta sekä otettava huomioon palovaroittimien hälytysäänten kuuluvuus asunnossa. Suositeltavaa olisi lisätä palovaroitin myös makuuhuoneisiin. Myös sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa pitää olla toimiva paristo, eli paristo tulee vaihtaa säännöllisesti. Laitteena palovaroitin on edullista kulutuselektroniikkaa. Tästä johtuen palovaroitin tulisi vaihtaa 5–10 vuoden käyttöiän tullessa täyteen. Lisätietoa palovaroittimista Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Tukes:n sivuilta

Hankkeeseen on saatu rahoitusta Palosuojarahastolta. 
 
Lisätietoa:

Jarkko Jääskeläinen
Palotarkastaja, Varsinais-Suomen pelastuslaitos
Puh: 040 661 8143
jarkko.jaaskelainen@varha.fi 
 

Varsinais-Suomi

Uusimmat