Tillbaka

Genomförandet av brandvarnarprojektet i Egentliga Finland

Utgivningsdatum 27.4.2023 10.01 | Publicerad på svenska 27.4.2023 kl. 10.24
Pressmeddelande
Palovaroittimen pariston vaihto kannattaa tehdä kerran vuodessa.

Egentliga Finlands räddningsverk genomför ett projekt på sitt område för att kartlägga säkerhetsläget i området med betoning på brandvarnare.

Egentliga Finlands räddningsverk genomför ett projekt på sitt område för att kartlägga säkerhetsläget i området med betoning på brandvarnare. Projektet består av tre faser som är synliga för allmänheten. I den första fasen kommer brandinspektörerna att utföra brandinspektioner i tre olika bostadsområden (egnahemshus, radhus och höghus) och kartlägga brandvarnarläget i området. Den första fasen av inspektioner och undersökningar kommer att genomföras i Pargas, Laustis i Åbo och Villnäs. De berörda hemmen kommer att underrättas om inspektionen två veckor före besöket. 

I den andra fasen kommer en broschyr med information och råd om brandvarnare att skickas ut till alla hushåll inom Sydvästra Finlands räddningsverks område. Broschyren kommer att innehålla bildinformation och instruktioner på sex olika språk. Språken är finska, svenska, engelska, arabiska, ryska och kurdiska. I den tredje fasen kommer brandinspektörer att inspektera områden i tre olika distrikt för att kontrollera uppgifter om brandvarnaren och för att bedöma broschyrens inverkan på invånarna. Brandinspektionerna i samband med projektet kommer att meddelas till hushållen i områdena och på räddningstjänstens sociala medier. 

Den första inspirationen till projektet med rökvarnare kom när man upptäckte att fastigheter som drabbats av lägenhetsbränder ofta inte hade någon brandvarnare eller den inte alarmerade när branden bröt ut. Brandinspektörerna konstaterade också att en mycket stor andel av de inspekterade lägenheterna inte hade någon fungerande brandvarnare. Förutom avsaknaden av en brandvarnare finns det också brister i installationen, antalet brandvarnare, testningen av brandvarnarens funktion och överskridandet av brandvarnarens livslängd. 

Ändringar är också på väg när det gäller anskaffning av rökdetektorer, då det i räddningslagen införs förtydliganden om ansvaret för anskaffning och underhåll av brandvarnare. Ett förslag till ändring av räddningslagen (HE 184/2022 vp) behandlas för närvarande i riksdagen. Den skulle göra fastighetsägaren ansvarig för brandvarnare. Du kan följa förhandlingarna på parlamentets webbplats. 

Ett brandlarm är en billig livsförsäkring

Räddningsmyndigheten vill också betona att räddningslagen kräver att det finns ett tillräckligt antal fungerande brandvarnare i bostaden. Det är därför alltid nödvändigt att bedöma riskerna så att de kan upptäckas så tidigt som möjligt och att ta hänsyn till hur hörbara larmljuden från brandvarnarna är i bostaden. Det är önskvärt att även installera en brandvarnare i sovrummen. Brandvarnare som är anslutna till elnätet ska också ha ett fungerande batteri, dvs. batteriet ska bytas ut regelbundet.  Brandvarnare är billig konsumentelektronik, därför bör brandvarnare bytas ut när de har nått slutet av sin 5-10-åriga livslängd. Mer information om brandvarnare Spek och Tukes websidor. 

Mer information:
Jarkko Jääskeläinen
Brandinspektör, Egentliga Finlands räddningsverk
Puh: 040 661 8143
jarkko.jaaskelainen@varha.fi 

Varsinais-Suomi

Det senaste