Takaisin

Nuoren elämän koskettavin oppitunti? – Liikenneturvallisuuskampanja Punainen Liitu saapuu Varsinais-Suomeen

Julkaisuajankohta 12.4.2024 10.12
Tiedote
Mainos liikenneturvallisuuskampanjasta Punainen Liitu. Mustalla taustalla punaiset renkaanjäljet ja yhteistyökumppanien logot.

Pelastuslaitoksen, poliisin ja Liikenneturvan järjestämä Punainen Liitu -esitys pyrkii koskettavalla tavalla vaikuttamaan nuorten kuljettajien liikennekäyttäytymiseen. Esityksissä käytetään esimerkkeinä todellisia tarinoita ja kokemuksia herättämään nuorissa ajatuksia sekä keskustelua.

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä Punainen Liitu -esitys nähdään ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa. Esityksiä on kaksi ja ne järjestetään keskiviikkona ja torstaina 17.–18.4.2024 Raision pääkirjaston auditoriossa (Martinsali, Eeronkuja 2). Tilaisuuksiin  on kutsuttu noin 350 nuorta ja esitykset ovat suomeksi. 

Median ja yhteistyökumppaneiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan vaikuttavaa ja koskettavaa esitystä kutsuvierasnäytökseen keskiviikkona 17.4. Esitys alkaa keskiviikkona klo 9.30 ja salin ovet suljetaan viisi minuuttia ennen esityksen alkua. 

– Median edustajat ovat tervetulleita paikalle jo kello 9 alkaen. Ennen varsinaisen esityksen alkua on mahdollisuus haastatella esiintyjiä sekä tilaisuuden järjestäjätahoja, kertoo palotarkastaja Toni Riuttanen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. 


Omakohtaisia kokemuksia liikenneonnettomuudesta – monesta näkökulmasta


Toisen asteen opiskelijoille suunnattu Punainen Liitu -esitys koostuu kahdesta osasta. Tunnin kestävässä tilaisuudessa salissa vuorottelevat todelliseen nuorten onnettomuuteen pohjautuva videotarina sekä omakohtaiset kertomukset nuorten liikenneonnettomuuksista pelastuslaitoksen, ensihoitajan, poliisin ja onnettomuuden uhrin näkökulmasta. Erittäin tärkeä osa toimintamallia on esityksen jälkeen oppilaitoksissa pidettävä jälkikeskustelu, joka käydään opettajien johdolla pienryhmissä. 

– Punainen Liitu -esityksessä kerrotaan esimerkiksi paikalla olleen pelastajan kokemukset liikenneonnettomuuden seurauksista sekä miksi kyseinen onnettomuus on jäänyt ikuisesti pelastajan mieleen. Olen päässyt seuraamaan muiden pelastuslaitosten alueilla järjestettyjä tilaisuuksia ja näissä esityksissä vakuuttavinta on mielestäni ollut se, että nuoret keskittyvät esitykseen hiljaa ja hievahtamatta, sanoo Riuttanen. 

Raision Punainen Liitu -esitysten takana on laaja yhteistyöverkosto. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Liikenneturva, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Lounais-Suomen poliisilaitos, Punainen Risti, Raision kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelut, Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko) sekä Raision lukio. 

– Iso kiitos esitysten järjestämisestä kuuluu kaikille yhteistyötahoille, mutta haluamme vielä erikseen nostaa esille Raision kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelut, jotka mahdollistavat loistavat puitteet esityksille, kiittää Riuttanen.


Kampanja jatkuu syksyllä 


Punainen Liitu -liikenneturvallisuuskampanja jatkaa matkaansa syksyllä 2024 kohti Turkua tuomalla tärkeän sanomansa yhä useamman nuoren ulottuville. Keväällä 2025 esitykset suuntaavat tämänhetkisen suunnitelman mukaan Salon tai Uudenkaupungin alueelle. Näin varmistetaan, että viesti turvallisesta liikennekäyttäytymisestä leviää laajasti, tavoittaen merkittävän määrän nuoria ympäri Varsinais-Suomea.

Lisätiedot: palotarkastaja Toni Riuttanen, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, toni.riuttanen@varha.fi, p. 044 4910 114. 

Varsinais-Suomi

Uusimmat