Takaisin

Vuosi vaihtuu pian - käytäthän ilotulitteita turvallisesti!

Julkaisuajankohta 19.12.2023 10.47
Tiedote
Fireworks at night time

Uudenmaan pelastuslaitokset kehottavat ilotulitteiden käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota paikallisiin sääoloihin ja turvalliseen ilotulittamiseen

Ajantasaiset varoitukset kannattaa tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta. 

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittu 31.12.2023 kello 18 – 1.1.2024 kello 02. Ilotulitteiden ampumispaikka tulee valita huolellisesti. Voimakas tuuli tulee huomioida pidentämällä turvaetäisyyksiä ihmisiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin. 

Ilotulitusraketit tulee ampua tukevasta alustasta niin, ettei tuuli pääse kaatamaan niitä tai muuttamaan rakettien lähtösuuntaa. Tuuliolosuhteet tulee huomioida myös rakettien suuntaamisessa. Ilotulitepadat kannattaa myös tukea hyvin esimerkiksi kivillä tai lumella kaatumisen ehkäisemiseksi. 
 

Muistilista ilotulitteiden käyttäjille:
 

 • Ilotulitteita saa pitää hallussa ja käyttää vain 18 vuotta täyttäneet.
 • Tutustu ilotulitteen käyttöohjeisiin etukäteen huolellisesti ja noudata niitä. Käytä vain hyväksyttyjä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä. 
 • Säästä juhlajuomien nauttiminen vasta ilotulitteiden käyttämisen jälkeiseen aikaan, eli ammu raketteja selvin päin.
 • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä kello 18-02 välisenä aikana.
 • Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.
 • Käytä tukevaa telinettä rakettien ampumisessa ja tue padat riittävästi lumella tai kivillä. 
 • Ilotulitteiden käyttäjä on velvollinen siistimään syntyneet jätteet sekä korvaamaan mahdollisesti aiheutuneet vahingot.
 • Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos ei toimi. Odota käyttöohjeessa mainitun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ennen kuin lähestyt ilotulitetta. 
 • Huomioi lemmikit ja kotieläimet: ilotulitteista aiheutuva kova ääni voi aiheuttaa eläimille pelkoa.
 • Muista käyttää suojalaseja, ja suosittelemme suojalaseja myös katsojille! Huomioi ilotulitteiden tuotetiedot ja erityisesti turvaetäisyydet.
 • Jos menet katsomaan ilotulitusnäytöstä, varaa riittävästi aikaa matkan tekoon ja varaudu ruuhkaan. Suosi julkisia kulkuneuvoja. 

Ilotulitteiden käytön kieltoalueet vaihtelevat pelastusalueittain, joten muista tarkistaa rajoitukset oman alueesi osalta. Usein rajoitteita on asetettu esimerkiksi kulttuurihistoriallisten rakennusten läheisyydessä, keskusta-alueilla ja teollisuusalueilla. Rajoitukset Länsi-Uudellamaalla uutena vuotena: Hangon keskustassa ilotulittaminen sallittu ainoastaan Regattarannassa (uimaranta vapaudenpatsaan luona). Tammisaaren keskustassa saa ampua vain alueilla Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen, Stallörsparken. Sammatissa ilotulitteiden käyttö on kielletty 300 metrin säteellä kirkosta ja Karjaalla ilotulittaminen on kielletty rautatieaseman lähistöllä. Teollisuusalueilla ei saa käyttää ilotulitteita.

Katso myös Tukesin ohjeet ilotulitteiden turvallisesta käytöstä

Turvallista ja hyvää uutta vuotta!

Länsi-Uusimaa

Uusimmat