Takaisin

Ukrainan auttaminen on ollut koko Suomen yhteinen ponnistus

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 3.6.2022 12.44
Tiedote

Suomi tukee Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa sekä kansallisesti että Euroopan unionin kautta. Ulkoministeriön myöntämän rahallisen avun lisäksi Suomi on lähettänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja lähialueille tähän mennessä yli kahden miljoonan euron arvosta.

Materiaaliapu on pitänyt sisällään muun muassa hätämajoitusta, ambulansseja, sammutusautoja, pelastustoimen tarvikkeita, lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita. Materiaaliavun tarjoamisen ovat mahdollistaneet järjestöt, yritykset ja julkishallinnon toimijat lahjoituksillaan. 

- Ukrainan sodan ensimmäisestä päivästä alkaen suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on ollut korkea. Venäjän hyökkäyksen herättämä huoli muuttui välittömästi teoiksi. Suomalaisten toimijoiden auttamishalua on ollut hieno seurata. Kiitän kaikkia osallistuneita tähänastisesta avusta, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen

Avuntarve Ukrainassa jatkuu vielä pitkään

Käynnissä oleva avustusoperaatio on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Sisäministeriö koordinoi yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja ne löytävät varmasti perille.

Tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista Ukrainassa tarvitaan kipeimmin ruokaa (kuivamuona ja valmiit ateriapakkaukset) polttoainetta sekä varavoimalaitteita. Lisäksi pulaa on myös muun muassa lääkinnällisistä tarvikkeista, pelastustoimen tarvikkeista, tietotekniikka- ja viestintälaitteista ja siemenistä. Tarpeet muuttuvat koko ajan.  

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Pekka Tiainen, p. 0295 488 227, pekka.tiainen@govsec.fi

kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, pauliina.eskola@govsec.fi

Uusimmat