Takaisin

Suomi toimitti Turkkiin ja Syyriaan lisää materiaaliapua

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.2.2023 7.57
Tiedote
Kuva: Euroopan unioni

Suomi toimitti viikonloppuna ja maanantaina lisää materiaaliapua Turkin maanjäristysalueille. Osa avusta toimitetaan Turkista eteenpäin Syyriaan. Materiaaliavun, eli esimerkiksi hätämajoituksen ja lämmityksen, tarve on alueella edelleen suuri.

Materiaalikuljetukset sisälsivät muun muassa maanjäristysalueella akuutisti kaivattuja telttoja, huopia, lämmittimiä sekä kuivamuonaa. Materiaaliavun osalta on tehty tiivistä yhteistyötä Puolustusvoimien ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Avun tarve on maanjäristysalueella edelleen suuri, sillä monet ihmiset ovat menettäneet kotinsa tai eivät voi palata koteihinsa uusien maanjäristyksien pelossa. Yhteensä Turkissa ja Syyriassa on kuollut yli 50 000 ihmistä. Arviot avuntarpeessa olevien ihmisten määrästä vaihtelevat suuresti.

− Suomi toimitti maanjäristysalueelle asiantuntija-apua ja hätämajoitteita nopeasti järistysten jälkeen. Miljoonat ihmiset joutuvat selviytymään alueella vaikeissa oloissa, joten lisäavulle, kuten nyt Suomesta toimitetulle hätämajoitukselle, lämmitykselle ja ruoalle on suuri tarve, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo.

Suomi toimittanut aiemmin maanjäristysalueelle asiantuntija- ja materiaaliapua

Apu toimitetaan perille Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (Union Civil Protection Mechanism) kautta. Pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Materiaaliavun kuljetuksien järjestämisestä vastasi Puolustusvoimien logistiikkalaitos.

Suomi on heti tuhoisien ensimmäisten maanjäristysten jälkeen toimittanut Turkkiin asiantuntija-apua ja hätämajoituskapasiteettia noin 3 000 ihmiselle. Lisäksi ulkoministeriö on vastannut Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) humanitaarisen avun hätäapuvetoomukseen ja lahjoittanut miljoona euroa Turkkiin ja Syyriaan. Ulkoministeriö myös tukee vuosittain Suomen Punaista Ristiä, jotta sillä on valmius vastata katastrofialueita koskeviin pyyntöihin nopeasti.

Lisätiedot:
pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, sisäministeriö, p. 0295 488 263, pauliina.eskola@gov.fi 
sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi
Varautumisasiantuntija Maria Katajisto, Huoltovarmuuskeskus, p. 0295 051 036, maria.katajisto@nesa.fi 

Uusimmat