Takaisin

Suomi lähetti varavoimalaitteita ja lääkinnällisiä tarvikkeita Ukrainaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2022 14.24
Tiedote
Rekan lastaus.
Kuva: Euroopan unioni 2022

Suomi on lähettänyt Ukrainaan loka-marraskuun aikana lisää siviilipuolen materiaaliapua. 18.10. lähetettiin rekkalasti Ukrainan kipeästi tarvitsemia varavoimalaitteita ja marraskuun alussa kaksi rekkalastia henkilökohtaisia suojatarvikkeita. Apu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta.

– Venäjän julma hyökkäyssota jatkuu jo kahdeksatta kuukautta, eikä sille valitettavasti näy loppua. Talven lähestyessä Venäjä on kohdistanut iskuja Ukrainan energiajärjestelmään. Tilanne on siviiliväestön kannalta erittäin vakava. Ukrainassa on nyt todella kova tarve muun muassa energiasektorin tarvikkeille. On velvollisuutemme auttaa. Suomi jatkaa avun toimittamista Ukrainan pyyntöjen mukaisesti, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Helmikuun jälkeen Suomi on lähettänyt 31 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja neljä Moldovaan. Ukrainaan on lähtenyt myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia. Siviilipuolen materiaaliavun rahallinen arvo on yli kolme miljoonaa euroa. Tällä hetkellä valmistellaan lisäksi useita lähetyskokonaisuuksia, joiden yhteenlaskettu arvo on useita miljoonia euroja.   

Lisäksi Puolaan, Moldovaan, Slovakiaan ja Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen (Emergency Response Coordination Centre, ERCC) on lähetetty asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun koordinointia. ERCC koordinoi Ukrainaan ja lähialueille pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.  

Avuntarve Ukrainassa jatkuu vielä pitkään

Käynnissä oleva avustusoperaatio on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Viimeviikkoina kiihtyneiden iskujen seurauksena erityisesti energiasektorin tarvikkeille on massiivinen tarve. Pelastustyöntekijät työskentelevät vaikeissa olosuhteissa suojellakseen siviiliväestöä ja tarvitsevat jatkossakin erilaista materiaaliapua. Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista muun muassa lääkkeitä, ensiapu- ja hätämajoitustarvikkeita, vedenpuhdistustabletteja, miinanraivauskalustoa, CBRN suoja- ja vastatoimimateriaaleja, varavoimalaitteita ja polttoainetta. Tarpeet muuttuvat koko ajan.  

Sisäministeriö koordinoi mm. yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja ne löytävät varmasti perille.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Pekka Tiainen, p. 0295 488 227, pekka.tiainen@govsec.fi 
ministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi (ministerin haastattelupyynnöt)

Uusimmat