Takaisin

Turvallista juhannusta!

Julkaisuajankohta 20.6.2023 15.34
Tiedote

Keskikesän juhla, juhannus, saa monet suomalaiset liikkeelle – mökeille, luontoon, rannoille. Nappaa talteen seuraavat vinkit ja vielä turvallinen juhannus yhdessä läheistesi kanssa.

Kiireettä perille – älä hötkyile liikenteessä

Kun lähdet autolla juhannuksen viettoon, unohda kiire ja hoppu. Teillä on paljon liikkujia, ja jokaiselle tärkeintä on päästä perille turvallisesti. Huomioi keliolosuhteet ja nopeusrajoitukset, ja jätä pelivaraa yllättävien tilanteiden varalta. Muistathan, että kuskina voi olla vain selvin päin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus. Sovelluksen kautta hätänumeroon soitettaessa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen. Soita hätänumeroon vain todellisissa hätätilanteissa.


Maasto on nyt erittäin  kuivaa - avotulen teko kielletty

Tällä hetkellä maasto on hyvin kuivaa, ja voimassa ovat metsäpalovaroitukset. Kaikenlainen avotulenteko on tällöin kielletty. Tämä tarkoittaa nuotioiden lisäksi myös mm. kertakäyttögrillejä ja pallogrillejä. Palo voi syttyä pienestäkin kipinästä tai maahan heitetystä tupakan tumpista.
Tarkista voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.

Kaasugrilliä voit käyttää, mutta tarkista että kaasuletku on kunnossa eikä vuoda.

Metsäpalovaroitusten aikaan ei saa sytyttää myöskään juhannuskokkoa.

Mikäli tuli syystä tai toisesta riistäytyy juhannuksenviestossa hallinnastasi, soita hätänumeroon 112


Maltillisena saunassa

Etenkin vanhempien kesämökkisaunojen kuumavesisäiliöt aiheuttavat vuosittain ikäviä palovammoja.  Kun sekoitat pesuvesiä kuumasta ja kylmästä vedestä, toimi rauhallisesti ja hötkyilemättä. Varmista, ettei kuumavesipadan liepeillä liiku samaan aikaan muita ihmisiä. Varmistu käyttöveden sopivasta lämpötilasta ennen käyttöä.

 Jos saunominen kestää pitkään, kannattaa vilvoitellessa juoda vettä kuivumisen ehkäisemiseksi. Kaikenlaisia ”löylynheittokisoja” kaveriporukassa kannattaa välttää – niissäkin on vakavien ihoon ja hengityselimiin kohdistuvien palovammojen vaara.

Valppaana ja selvin päin veden äärellä 

Pidä lapsia valppaasti silmällä aina veden äärellä. Keskity valvomiseen, älä kännykkään. Vedessä ollessanne pidä pienet lapset käden mitan päässä itsestäsi.

Uimaan tulee mennä vain selvin päin. Alkoholi liittyy usein hukkumiskuolemiin, älä turhaan saata itseäsi vaaraan. Arvioi uimataitosi realistisesti, ja ui mieluiten rannan suuntaisesti kuin rannasta poispäin. Turvallisuutta lisää, että rannalla on toinenkin aikuinen kaiken varalta.

Veneillessä kaikkien tulee käyttää pelastusliivejä. Veneilyyn pätee sama sääntö kuin autoiluun – vain selvin päin vesille!.


Turvallista ja iloista juhannusta kaikille,
toivottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat