Tillbaka

En säker midsommar

Utgivningsdatum 20.6.2023 15.34
Pressmeddelande

Sommarens högtid, midsommaren, får många av finländarna i rörelse – till stugorna, ut i naturen, till stränderna.  Säkerställ att du och dina närstående får en trygg midsommar med hjälp av följande tips.

Utan bråttom – jäkta inte i trafiken

När du tar bil till midsommarfirandet ska du skippa brådskan och jäktet. Ni är många som är ute i trafiken och det viktigaste är att alla kommer tryggt fram. Ta hänsyn till vägförhållanden och hastighetsbegränsningar och lämna spelrum för överraskande situationer. Kom ihåg att föraren alltid ska vara nykter.

Ladda ner 112 Suomi-appen i din telefon. När du ringer nödnumret via appen förmedlas dina positionsuppgifter automatiskt till nödcentralen. Ring nödnumret endast i verkliga nödsituationer.


Bada bastu med måtta

Särskilt äldre stugors varmvattensbehållare orsakar årligen tråkiga brännskador.  När du blandar till tvättvatten av uppvärmt vatten och kallt sjövatten ska du ta det lugnt och inte jäkta. Se till att inga andra personer kommer i närheten av det heta vattnet. Försäkra dig om att temperaturen på vattnet är lämplig innan du använder det.

Om du badar bastu under lång tid, är det viktigt att förhindra uttorkning genom att dricka vatten i samband med att man svalkar sig. Undvik gärna alla sorters tävlingar i kompisgänget om vem som kan kasta mest vatten på bastun – även där finns det risk för allvarliga brännskador på huden och andningsorganen.

Förnuftig och nykter vid vattnet 

Håll alltid ett öga på barnen vid vattnet. Koncentrera dig på övervakningen, inte på mobilen. När ni är i vattnet ska du hålla de små barnen på en armlängds avstånd från dig själv.

Simmar gör man endast i nyktert tillstånd. Alkohol är ofta en faktor vid drunkningar, så utsätt dig inte för i fara i onödan. Gör en realistisk bedömning av dina simkunskaper och simma hellre parallellt med stranden än bort från stranden. Säkerheten ökar om det för säkerhets skull finns en annan vuxen på stranden.

Alla som åker båt ska använda flytväst. När man kör båt gäller samma regel som vid bilkörning – endast när man är nykter!

Tänd inte - förbjudet att göra upp öppen eld

Det är förbjudet att tända öppen eld nu när det råder fara för skogsbrand. Kontrollera gällande varningar på Meteorologiska institutets webbplats sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar. 

Till öppen eld räknas till exempel brasor, bollgrillar, engångsgrillar och vildmarkskök. En skogsbrand kan också orsakas av en gnista från en skogsmaskin, värmestrålning, en cigarettfimp eller en het yta som kommer i kontakt med växtlighet.

Gasgrillen kan du använda, men först kontrollera att gasslangen inte läcker.

Under de gällande varningar är det också förbjudet att göra upp en midsommarbrasa. 

Om du  - av en eller annan anledninger - tappar kontrollen över elden, ring nödnumret 112.


En trygg och glad midsommar för alla,
önskar Västra Nylands räddningsverk. 

 

Länsi-Uusimaa

Det senaste