Takaisin

Säilytä polttonesteitä turvallisesti!

Julkaisuajankohta 11.3.2024 13.23
Tiedote
Kolme erilaista polttoaineen säilytykseen tarkoitettua kanisteria.

Lakon aiheuttama huoli polttonesteiden saatavuudesta on osaltaan lisännyt niiden säilyttämistä kotioloissa. Mikäli aiot säilyttää polttonesteitä kotona, huomioithan aina turvallisuuden. "Polttonesteiden turvallisessa säilyttämisessä tulee huomioida ennen kaikkea turvallinen säilytyspaikka, lain asettamat rajoitukset sekä soveltuva säilytysastia”, kertoo johtava palotarkastaja Saila Salomäki Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Miten polttonesteitä säilytetään turvallisesti? 

Oikeassa paikassa

Polttonesteet tulee aina säilyttää viileässä, kuivassa ja hyvin tuuletetussa paikassa. Muista säilyttää polttonesteet myös selkeästi erillään syttymis- ja lämmönlähteistä sekä hapettavista aineista, kuten esimerkiksi voimakkaista puhdistusaineista. Laki asettaa rajoituksia polttonesteiden säilytyspaikalle. Polttonesteitä ei saa lainkaan säilyttää kellari- ja ullakkotiloissa eikä yhteisissä irtaimistovarastoissa, kuten esimerkiksi kerrostalon häkkivarastossa.

Vain sallittu määrä kerrallaan

Asuinhuoneistossa, parvekkeella, terasseilla ja vastaavissa tiloissa polttonesteitä saa varastoida enintään 25 litraa. Asuinrakennukseen kuuluvassa erillisessä varastotilassa polttonesteitä saa varastoida enintään 50 litraa. Autotallissa saa auton tankissa olevan polttoaineen lisäksi säilyttää bensiiniä, muita syttyviä nesteitä tai aerosoleja yhteensä enintään 60 litraa ja kevyttä polttoöljyä tai dieseliä enimmillään 200 litraa.

Muiden syttyvien nesteiden säilytys (muun muassa lasinpesuneste) vähentää myös säilytettävän polttonesteen määrää. Polttoaineen kuljettamisessa tulee huomioida, että yksityisen henkilön kuljetuksessa palavan nesteen kokonaismäärä ei saa ylittää 60 litraa yksittäisessä astiassa ja 240 litraa kuljetusyksikössä (esimerkiksi auto peräkärryineen).

Soveltuvassa astiassa

”Huoltoasemilla saatetaan tankata polttonesteitä astioihin, jotka eivät ole siihen soveltuvia. Polttonestettä tulee kuitenkin ehdottomasti säilyttää vain sille soveltuvassa UN-tyyppihyväksytyssä astiassa. Polttoaineen säilytykseen tarkoitettuja astioita voi hankkia esimerkiksi tavarataloista”, Salomäki toteaa. Polttoaineen säilytykseen soveltumaton astia voi haurastua tai jopa sulaa. Kanisteri suositellaan myös sijoitettavaksi tiiviiseen valuma-altaaseen. Huolimaton säilytys voi johtaa vuotoon, jonka puhdistaminen voi aiheuttaa myös kustannuksia.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on julkaissut myös videon aiheesta:

Polttonesteiden säilytys ja kuljetus (youtube.com)
 

Lisätietoja:

Johtava palotarkastaja Saila Salomäki
040 569 8985

Pirkanmaa

Uusimmat