Takaisin

Ripeä alkusammutus pelasti Sarasvuon perheen kodin

Julkaisuajankohta 10.2.2024 14.53
Tiedote

”Ensimmäinen nopeasti mielessä käväissyt ajatus oli epäusko – voiko tämä olla totta: meillä on tulipalo”, sanoo Virpi Sarasvuo.

Tavallinen talvi-ilta tammikuussa sai yllättävän käänteen, kun Sarasvuon perheen yläkerrasta alkoi kuulua erikoista ritinää.

Paikalle ensiksi rientäneet lapset huusivat vanhemmat yläkertaan, jossa havaittiin alkanut tulipalo.

Epäusko väistyi kuitenkin nopeasti ripeän toiminnan tieltä. Puolison puhuessa hätäpuhelua hätäkeskukseen, Virpi haki jauhesammuttimen, ja ryhtyi toimeen.

”Muistan ajatelleeni, että en tiedä yhtään, miten se toimii. Näin metallisen sokan, vedin sen pois. Sen jälkeen painoin varovaisesti kahvasta ja näin, että letkusta tulee ulos jotain. Näin katossa valaisimen takana pienen liekin. Suuntasin sammuttimen kohti tulta. Suihkutin niin pitkään kuin pystyin – aina siihen saakka, kun ymmärsin, että nyt pitää poistua tilasta”.

Virpi Sarasvuo kertoo, ettei olisi koskaan voinut kuvitella, että aikanaan kotiin hankitulle jauhesammuttimelle tulee käyttöä tositilanteessa.

”Nyt olen todella kiitollinen, että sellainen oli hankittu. Tapahtuman jälkeen olemme hankkineet niitä useampia. Olemme pohtineet myös hätäpoistumisteitä tarkemmin: ovatko ne aidosti sellaisia, että hädän hetkellä niistä pystyy poistumaan jokainen perheenjäsen”.

Varautuminen kannattaa - se voi pelastaa henkesi ja kotisi

Järkyttävän kokemuksen läpikäyneenä Virpi Sarasvuo suosittelee alkusammutustaitojen ja -välineiden hankkimista lämpimästi jokaiselle.

”Toivon, että jokaisessa kodissa alkusammutusvälineet hankitaan kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa niiden olemassaolo voi olla jopa ihmishenkien suhteen ratkaisevaa.”

Ripeän alkusammutuksen myötä palon eteneminen saatiin hidastumaan siihen saakka, kun pelastuslaitoksen sammutusyksiköt tulivat paikalle.

” Meillä kävi hyvä tuuri. Me huomasimme palon ajoissa, pystyimme toimimaan ja meillä oli toimiva alkusammutusväline. Henkemme ei ollut uhattuna."

Palokunta tuli paikalle nopeasti.

"Heidän toimintansa ripeys, ammattimaisuus ja rauhallisuus saa edelleen kyyneleet nousemaan silmiini. Hädän hetkellä he ottivat ohjat sekä palon sammuttamisessa että jälkivahinkojen minimoimisessa. Olen syvästi vaikuttunut heidän toiminnastaan.”

Kodin tärkeimmät alkusammutusvälineet ovat sammutuspeitto ja alkusammutin. Sammutuspeitto on kätevä esimerkiksi keittiön liedellä alkavien palojen tukahduttamiseen. Lisää asiaa alkusammutustaidoista ja -välineistä on luettavissa esimerkiksi Kotiliedessä (11.8.2023)

Länsi-Uusimaa

Uusimmat