Tillbaka

En snabb första släckningsinsats räddade familjen Sarasvuos hem

Utgivningsdatum 10.2.2024 14.53
Pressmeddelande
Virpi Sarasvuo med en pulversläckare

”Min första tanke var att jag inte kunde tro det jag såg - kan detta vara sant: brinner det hos oss”, säger Virpi Sarasvuo.

En vanlig vinterkväll i januari tog en oväntad vändning när det började höras ett konstigt knastrande ljud från övre våningen i familjen Sarasvuos hus. Barnen som först sprang till platsen ropade på sina föräldrar att de skulle komma till övre våningen, där de märkte att en brand hade börjat.

”Min första tanke var att jag inte kunde tro det jag såg - kan detta vara sant: brinner det hos oss”, säger Virpi Sarasvuo. Familjen insåg dock snabbt att de måste vidta åtgärder. Medan maken ringde larmcentralen, hämtade Virpi en pulversläckare och tog itu med situationen.

”Jag minns att jag tänkte att jag inte alls vet hur den fungerar. Jag såg en metallkork, drog ut den. Sedan tryckte jag försiktigt på handtaget och såg att det kom ut något ur slangen. Jag såg en liten låga bakom lampan i taket. Jag riktade släckaren mot elden. Jag sprutade så länge jag kunde - tills jag insåg att nu måste jag lämna rummet.”

Virpi Sarasvuo berättar att hon aldrig hade kunnat föreställa sig att den pulversläckare som de en gång hade köpt till hemmet skulle användas i en verklig nödsituation.

”Nu är jag verkligen tacksam över att vi hade en sådan. Efter händelsen har vi skaffat flera släckare. Vi har också funderat över nödutgångarna mer noggrant: är de verkligen sådana att varje familjemedlem kan gå ut via dem i en nödsituation.”

Efter att ha genomgått denna fasansfulla upplevelse rekommenderar Virpi Sarasvuo varmt att alla skaffar sig kunskaper och utrustning för att snabbt kunna göra en första släckningsinsats.

”Jag hoppas att man till varje hem köper utrustning för en första släckningsinsats till alla utrymmen där det kan vara avgörande att utrustningen finns, avgörande till och med för personernas liv.”

Tack vare den snabba första släckningsinsatsen lyckades man bromsa brandens framfart tills räddningsverkets släckningsenheter kom till platsen.

”Vi hade tur. Vi märkte branden i tid, kunde agera och hade en fungerande släckningsutrustning. Våra liv var inte hotade."

Brandkåren kom snabbt till platsen.

"Deras snabba, professionella och lugna agerande får fortfarande tårarna att stiga i mina ögon. I nödsituationen tog de ledningen både när det gällde att släcka branden och att minimera följdskador. Jag är djupt imponerad av deras agerande.”

De viktigaste redskapen för en snabb första släckningsinsats är pulversläckare och släckningsfilt, som gör det lätt att kväva en brand som har börjat till exempel på spisen i köket.

Länsi-Uusimaa

Det senaste