Ajankohtaisiin

Porvoon Vanhan kaupungin palo- ja asumisturvallisuus palotarkastajien suurennuslasin alla

Julkaisuajankohta 16.6.2022 12.14
Tiedote
Kaksi palotarkastajaa kävelevät aurinkoisella mukulakivikadulla.
Palotarkastajat Toni Riuttanen ja Lotta Holopainen jalkautuivat Vanhaan Porvooseen.

Porvoon Vanha kaupunki on keskeinen riskikohde paitsi merkittävänä kulttuurikohteena, myös asumisen turvallisuuden näkökulmasta. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastajat jalkautuivat perjantaina 10.6. alueelle tekemään kohdennettua turvallisuusviestintää. Tarkastelimme ympäristöä palo- ja asumisturvallisuuden sekä pelastustoiminnan mahdollisuuksien näkökulmasta.

Iltapäivällä suoritetun kierroksen aikana tarkastajat eivät havainneet vakavia turvallisuutta vaarantavia puutteita, jotka olisivat vaatineet välittömiä toimenpiteitä onnettomuusvaaran ennaltaehkäisemiseksi. Kirjasimme kuitenkin yli 20 erilaista turvallisuushavaintoa, joista on hyötyä jatkoa ajatellen.

Merkittävin puute alueella on rakennusten osoite- tai huoneistokohtaisissa merkinnöissä. Onnettomuustilanteen tai sairaskohtauksen vuoksi nopean avun saamisen edellytyksenä on, että kiinteistöjen osoitemerkinnät ja mahdolliset porras- tai asuntonumerot ovat selkeästi näkyvissä. Osoitenumeroinnin sijoituksessa kannattaa huomioida se, että se saa valoa ja näkyy myös pimeässä.

Alueelle jalkautumisen lisäksi palotarkastajat tarjosivat alueen asukkaille turvallisuuskoulutusta ja keskustelua Porvoon VPK:n talolla. Keskusteluista kävi ilmi, että asukkaat kiinnittävät hyvin huomiota omatoimiseen varautumiseen. Turvallisuusasioita on pohdittu kotona. Jäteastioiden sijoitukset alueella aiheuttivat myös keskustelua, sillä tiiviin rakennuskannan vuoksi yleiset turvaetäisyydet eivät välttämättä ole tontilla toteutettavissa.

Pelastuslaitos laatii myöhemmin erillisen tiedotteen alueen asukkaille, jossa kerromme turvallisuuspuutteista ja siitä, miten turvallisuutta voidaan kehittää yhdessä. Kesäkuun tapahtuman kokemusten pohjalta kehitämme toimintamallia ja vakioimme sen vuosittain suoritettavaksi.​​​​​

Kaikissa paloturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä kannattaakin kääntyä esimerkiksi pelastuslaitoksen päivystävän palotarkastajan tai rakennusvalvontaviranomaisen puoleen. Päivystävän palotarkastajan tavoittaa puhelimitse arkisin klo 9-14.30, puh. 040 631 2916 (vain puhelut) tai sähköpostilla osoitteesta palotarkastaja@porvoo.fi.

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30