Ajankohtaisiin

Pelastuslaitos jakaa palovaroittimia ikäihmisille kotihoidon avulla

Julkaisuajankohta 9.5.2022 14.31
Palotarkastaja ojentaa laatikollisen palovaroittimia kotihoidon työntekijälle.
Kotihoidon vs. palvelupäällikkö Sanna Nykänen (vas.) vastaanotti laatikollisen palovaroittimia ja asennustikkuja palotarkastaja Lotta Holopaiselta.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos lahjoittaa palovaroittimia toiminta-alueensa kuntien kotihoidolle ja sitä kautta seudun ikäihmisille. Kotihoidon henkilöstö asentaa varoittimia kotikäyntien yhteydessä asiakkaille, joiden kodista varoitin puuttuu.

Pelastuslaitokselle varoittimien lahjoitus on pieni kädenojennus, joka voi pelastaa henkiä.

 – Palovaroittimista huolehtiminen on toki asukkaan omalla vastuulla, mutta ikäihmisellä sen hankkiminen ja asentaminen voi olla hankalaa, toteaa palotarkastaja Lotta Holopainen.

Palovaroitin auttaa asukasta havahtumaan tulipaloon, jolloin hän saa lisäaikaa pelastautumiseen ja avun hälyttämiseen. Myös naapurit saattavat kuulla varoittimen äänen.

 – Iäkäs asukas ja riittämätön palovaroittimien määrä on vakava turvallisuusriski. Kun vierailet omaisesi luona, huolehdi siitä, että hänellä on tarpeellinen määrä toimivia palovaroittimia, Holopainen neuvoo.

Lisätietoa palovaroittimista pelastustoimen verkkopalvelussa

Idean taustalla tiivis yhteistyö

Ajatus kokeilusta syntyi pelastuslaitoksen ja kuntien sosiaalitoimen yhteistyöstä niin sanottujen paloriskiasuntojen parissa. Pelastuslaitos ja sosiaalitoimi auttaa yhdessä asukkaita, joiden kodissa on erityisen suuri riski tulipalolle ja onnettomuuksille.

Tiivis yhteistyö on auttanut ideoimaan ratkaisuja myös kuntien muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden paloturvallisuuden parantamiseksi.

 – Mietimme, mitä pieniä käytännön keinoja meillä on. Kotihoidon henkilöstön autojen takakonteissa olevat asennusvalmiit palovaroittimet ovat yksi tällainen ratkaisu, Lotta Holopainen kertoo.

Kotihoito mielissään

 – Mahtava idea ja hieno lahjoitus, Porvoon kaupungin kotihoidon vs. palvelupäällikkö Sanna Nykänen kiittelee. Asiakkaidemme turvallisuus heidän omassa kodissaan on meille erittäin tärkeä asia. Nyt voimme parantaa myös paloturvallisuutta.

Palovaroittimet on tehty asennusvalmiiksi ja mukaan liitetään asennustikku, jonka avulla varoittimen voi kiinnittää kattoon ilman kiipeämistä. Näin asennus on mahdollisimman nopeaa ja turvallista kotihoidon henkilökunnalle.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos lahjoittaa yhteensä 300 palovaroitinta, joista 60 Porvoon kaupungin kotihoidolle.

– Kaupungin kotihoidolla on noin 600 asiakasta. Heistä moni asuu isossa asunnossa tai omakotitalossa, johon tarvitaan useampi palovaroitin. Veikkaan, että kaikki saamamme varoittimet löytävät paikan, Sanna Nykänen arvioi.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Itä-Uusimaa

Uusimmat

Väestönsuojan varustelaatikko. Tiedote
Pelastusopistosisäministeriö Pelastustoimi, 29.5.2023 13:00
Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 3.5.2023 14:38
Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 28.4.2023 10:13
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 26.4.2023 16:41