Takaisin

Pakohuoneiden turvallisuus tarkastelun alla Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 3.10.2023 8.06
Tiedote
Porvoon pelastusasema pimeällä kuvattuna ulkoa.

Uudenmaan pelastuslaitokset kohdentavat tänä syksynä valvontaa pakohuoneisiin.

Edellinen kohdennettu valvontakierros tehtiin vuonna 2019, jolloin valvontaa tehtiin valtakunnallisesti. Tämän syksyn valvonnan tarkoituksena on tarkastella pakohuoneiden turvallisuuden nykytilannetta ja turvallisuuden kehitystä Uudellamaalla.

Kohdennetun valvontakierroksen aikana lähes kaikki Uudenmaan alueen pakohuoneet tullaan kiertämään läpi. Tarkastettavia pakohuoneita on noin 30 kappaletta, joista neljä sijaitsee Itä-Uudellamaalla. Tarvittaessa pakohuoneen toiminnanharjoittajalle tai kiinteistön omistajalle voidaan antaa korjausmääräyksiä havaituista puutteista.

Palotarkastaja sidottuna pakohuoneessa.
Entä jos pakohuoneessa tulee aidosti hätä? Palotarkastajat valvovat lokakuussa Uudellamaalla sijaitsevien pakohuoneiden turvallisuutta. Kuva on järjestetty, eikä se esitä todellista valvontatilannetta.

Pelastuslaitosten tietoon ei ole tullut pakohuoneissa sattuneita merkittäviä onnettomuuksia. Valvonnalla pyritäänkin ensisijaisesti puuttumaan mahdollisiin vaaratekijöihin ja puutteisiin ennaltaehkäisevästi. Pakohuoneita on valvottu myös vuosien 2019 ja 2023 välillä säännöllisesti.

Valvontakäynnit ajoitetaan siten, etteivät ne tuota häiriötä pakohuoneiden asiakkaille. Valvontakäynnit ovat toiminnanharjoittajille maksuttomia.

Uudenmaan pelastuslaitokset tiedottavat valvontakierroksen tuloksista kierroksen päätteeksi myöhemmin syksyllä tai alkutalvesta.

Vuoden 2019 tarkastuskierroksella Uudenmaan alueella havaittiin vakavia puutteita noin joka kolmannessa pakohuoneessa ja lieviä puutteita alle puolessa kohteista. Noin viidenneksessä ei havaittu puutteita lainkaan.

 

Uusimmat