Takaisin

Myrskypuuskat kaatavat puita Varsinais-Suomessa – tehtäviä yli 200

Julkaisuajankohta 8.8.2023 15.07
Tiedote
Kuusi kaatunut hiekkatielle.
Puu kaatunut myrskyn seurauksena ajoradalle.

Tänään tiistaina 8. elokuuta 2023 Baltialta Suomeen rantautunut myrsky on aiheuttanut runsaasti tehtäviä Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle.

Pelastuslaitoksen tilannekeskuksen mukaan tehtäviä on tiistain aikana hoidettu jo noin 200, joista valtaosa on kiireettömiä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi puun kaatuminen tielle tai rakennuksen päälle.

– Puuskat ovat kaataneet puita, mainostaulun, lampputolpan ja yksi laiturikin irtosi rannasta. Lisäksi lukuisia rakennusten katemateriaaleja on irronnut tuulen voimasta, tilannekeskuksesta kerrotaan.

Puita kaatuu erityisesti siksi, että niissä on lehtiä. Yleensä vastaavat tuulet ja myrskyt ajoittuvat Suomessa sellaisille ajankohdille, jolloin puut ovat lehdettömiä. Lisäksi tuulen suunta poikkeaa valtasuunnasta, mihin puiden juuristo ei ole tottunut.

Resurssit riittävät

Vaikka tehtäviä on runsaasti – ei pelastuslaitoksen suorituskyky ole heikentynyt. Tehtävät ovat tähän mennessä olleet kiireettömiä, joten akuuteille tehtäville riittää hyvin resurssia. Kiireettömiltä tehtäviltä voidaan myös hälyttää lisäresurssia kiireellisille.

Myrskypuuskien odotetaan riehuvan Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan Varsinais-Suomessa pitkälle iltaan tai yölle, joten tehtävämäärien odotetaan pysyvän iltapäivän ja illan aikana korkealla.

Milloin soitan ja milloin en soita 112:een?

Pelastuslaitos haluaa muistuttaa, että mikäli puu on jo kaatunut talon tai muun omaisuuden päälle, eikä kukaan ole loukkaantunut ja tilanne on muutenkin vakaa, niin hätänumeroon ei kannata soittaa. Tiestön alueelle kaatuneesta tai kaatumassa olevalle puusta kannattaa ilmoittaa vain, jos se on ajoradalla tai aiheuttaa muuten vaaraa liikenteelle.

Soita 112:een niissä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna taikka vakavat omaisuusvahingot uhkaavat tapahtua. Jos hätänumerossa on ruuhkaa, älä katkaise puhelua vaan odota linjalla.
 

Onnettomuustiedote Varsinais-Suomi

Uusimmat