Takaisin

Myrskylän metsäpalon sammutuksessa yhteistyö ja naapuriapu osoitti voimansa

Julkaisuajankohta 24.5.2023 9.21
Tiedote
Henkilöitä sammutusvaatteissa seisomassa pelastusaseman pihalla.
Vaihtomiehistöä lähdössä Myrskylään Porvoon pelastusasemalta paloiltana.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos haluaa kiittää kaikkia, jotka osallistuivat historiallisen suuren metsäpalon sammuttamiseen tavalla tai toisella.

Myrskylän Kankkilassa syttyi maanantaina 15. toukokuuta 2023 metsäpalo, joka levisi nopeasti tuulisessa säässä lähes 40 hehtaarin kokoiseksi.

– Paloa oli mukana sammuttamassa kymmeniä henkilöitä neljältä eri pelastuslaitokselta, alueen sopimuspalokunnista, Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta, pelastuspäällikkö Mika Kynsijärvi Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo.

Muonituksesta, kalustohuollosta ja muusta tuesta huolehtivat muun muassa lukuisat sopimuspalokuntien vapaaehtoiset, paikalliset toimijat ja asukkaat.

Naapuriapu ratkaisevassa roolissa

Sammutustöihin osallistui Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen vakituisen ja sivutoimisen henkilöstön lisäksi yksiköitä Keski-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksilta. Etelä-Savon pelastuslaitokselta apuun riensi erityisesti metsäpaloihin erikoistunut raskas sammutusyksikkö, kutsumanimeltään Mörkö. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterit sammuttivat paloa yläilmoista käsin.

 – Laitosten välinen naapuriapu, viranomaisyhteistyö sekä alueemme aktiiviset sopimuspalokunnat olivat näin laajassa ja pitkäkestoisessa tehtävässä ratkaisevassa roolissa, pelastusjohtaja Peter Johansson toteaa.

Enimmillään sammutustöihin osallistui noin 30 yksikköä kerrallaan.

 – Työ on hidasta ja raskasta, ja laajan metsäpalon sammuttaminen ja jälkivartiointi voi kestää useita vuorokausia, Johansson jatkaa.

Tärkeät taustavoimat

Hyvin tärkeitä ovat myös kaikki he, jotka huolehtivat toimivasta kalustosta ja varusteista sekä sammutustyötä tekevien muonituksesta ja levosta.

– Sopimuspalokuntien naisosastot huolehtivat erinomaisesti ruokahuollosta paikalla, Mika Kynsijärvi kehuu. Kuulimme paikallisen toimijan lähettäneen sammuttajille pizzaa, jota varmasti arvostettiin suuresti. Sammuttajille tarjottiin myös lepopaikkoja lähialueella.

Metsäpalovaroitus voimassa, maa erittäin kuivaa

Viikko Myrskylän metsäpalon jälkeen Askolan kirkonkylän itäpuolella asutuksen läheisyydessä syttyi maastopalo. Onneksi Askolan palo sammutettiin ennen kuin siitä muodostui uhkaa asukkaille.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa, että koko Uudellamaalla on voimassa metsäpalovaroitus.

– Maasto on tällä hetkellä erittäin kuivaa, Kynsijärvi huomauttaa.

Metsäpalovaroitus tarkoittaa, että nuotion ja avotulen sytyttäminen ulkona on kiellettyä.

– Lisäksi jokaisen meistä on hyvä tiedostaa, että maasto voi syttyä vaikkapa tupakantumpista, työkoneesta tai pysäköidyn auton kuumasta katalysaattorista.

Lisätietoa tulen käsittelystä ja avotulesta (pelastustoimi.fi)

Uusimmat