Takaisin

Muutoksia väestöhälytinten kuuluvuuteen Hangon, Raaseporin ja Inkoon alueilla

Julkaisuajankohta 25.9.2023 10.16
Tiedote

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos uusii väestöhälytinlaitteistoja Hangon, Inkoon ja Raaseporin alueilla syksyn 2023 aikana.

Vuosihuollon yhteydessä vaihdetaan Hangonkylän koulun, Hangon paloaseman, Inkoon vesitornin ja Karjaan paloaseman alueilla sijaitsevat laitteistot. Lisäksi Tenholan uudelle paloasemalle Raaseporissa asennetaan väestöhälytin.

Hälyttimet vaihdetaan uuteen, entistä tehokkaampaan malliin, jolloin hälyttimen kuuluvuus paranee ja sen ääni kattaa aiempaa suuremman alueen. Uusien laitteistojen huoltovarmuus on myös entisiä parempi. Asennustyöt tehdään viikoilla 39 ja 40.

Kuukausittainen koesoitto kuuluu aiempaa voimakkaammin
 

Muutos kuuluu alueen asukkaille ja muille hälytinten läheisyydessä oleville viimeistään asennustyön jälkeisenä kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina, jolloin on kuukausittainen, valtakunnallinen väestöhälytinten testaus aina klo 12. Hälyttimistä kuuluu silloin seitsemän sekuntia kestävä tasainen kokeilumerkki. Samalla voidaan testata myös puhetiedotetta ”hälyttimien kokeilu, prov alarm, testing sirens”. 

Muutos ei edellytä toimenpiteitä asukkailta, mutta asia on hyvä tietää ja huomioida koesoittoaikojen osalta.

Väestöhälyttimet varoittavat ulkona liikkuvia
 

Vaaramerkki on minuutin mittainen nouseva ja laskeva ääni. Väestöhälyttimillä voidaan antaa yleinen vaaramerkki esimerkiksi, jos ilmassa on vaarallista savua tai kaasua, joka uhkaa asukkaita. Yleinen vaaramerkki kertoo, että ulkona olevien tulee suojautua sisätiloihin. Sisätiloissa suljetaan ovet, ikkunat ja tuuletusaukot sekä pysäytetään ilmanvaihto, jos mahdollista.

Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.

Lisätietoa yleisestä vaaramerkistä

Väestöhälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien varoittamiseen. Niiden ääni ei siis välttämättä kuulu sisätiloihin. Maastonmuodot, rakennettu ympäristö ja säätila vaikuttavat myös hälyttimien kuuluvuuteen. Väestöhälytinjärjestelmä ei kata kaikkia alueita. Hälyttimet on sijoitettu ensisijaisesti sinne, missä asuu tai liikkuu eniten ihmisiä. 

Osa monikanavaista hälytysjärjestelmää

Väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin lisäksi annetaan aina vaaratiedote, joka luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedote näkyy myös muun muassa sivustoilla pelastustoimi.fi ja 112.fi. Vaaratiedote lähetään lisäksi 112 Suomi -sovelluksen kautta. Pelastuslaitokset suosittelevat 112 Suomi -sovelluksen lataamista puhelimiin. 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on noin 80 väestöhälytintä. Hälyttimiä uusitaan ja huolletaan tarpeen mukaan. Pelastuslaitos myös kartoittaa, onko rakennettu uusia asuinalueita, joihin väestöhälytin olisi hyvä sijoittaa.

Länsi-Uusimaa

Uusimmat