Takaisin

Miksi ambulanssi ei aina kuljeta?

Julkaisuajankohta 19.6.2023 18.48
Tiedote

Kun ambulanssi tulee kohteeseen, on ensihoitajien ensisijaisena tehtävänä potilaan tilan ja hoidon tarpeen arviointi. Kuljetusta ambulanssilla päivystykseen ei tarvita läheskään kaikissa tilanteissa.

Tyypillinen tilanne ensihoidon arjessa: Henkilö on soittanut hätäkeskukseen jonkin terveydellisen ongelman takia, ja paikalle on hälytetty ambulanssi arvioimaan tilanne. Ensihoitajat tulevat kohteeseen, tutkivat ja haastattelevat potilaan, arvioivat hoidon tarpeen. Päädytään siihen, ettei ambulanssikuljetukselle päivystyspisteeseen juuri nyt ole tarvetta.  

Tällainen tilanne saattaa aiheuttaa asiakkaissamme hämmennystä ja joskus pettymystäkin – miksi en saanutkaan ambulanssikyytiä päivystykseen?

Ensin hoidon tarpeen arvio – kuljetus tarvittaessa

Ensihoitopalvelu on lakisääteistä viranomaistoimintaa, jonka tehtävänä on äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan hoidon tarpeen arviointi ja kiireellinen hoito, sekä tarvittaessa potilaan kuljettaminen terveydenhuollon päivystyspisteeseen jatkotutkimuksia tai hoitoa varten. Kuljetuspäätös perustuu huolelliseen potilaan terveydentilan ja oireiden kartoitukseen. Vaikka siis ambulanssi tulee paikalle – sen ensisijainen tehtävä on hoidon tarpeen arvio, ei kuljetus.

Ensihoitajien tekemän arvion ja mahdollisen alkuhoidon jälkeen potilas voidaan kuljettamisen sijaan ohjata joko seuraamaan oireidensa kehitystä kotona ja tarvittaessa hakeutumaan päivystykseen tai omalle terveysasemalle muulla kyydillä, esimerkiksi omalla autolla tai KELA-taksilla. Kuljetus ambulanssilla on tarpeen vain silloin, kun potilaan arvioidaan tarvitsevan hoitoa ja valvontaa kuljetuksen aikana tai hoidon aloituksella on aivan erityinen kiire. 

Jos ambulanssi on sidottuna kiireettömään kuljetukseen, se ei ole valmiudessa vastaanottamaan hälytystä äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan luo.

Porrastetulla hoidontarpeen arviolla, eli sillä, että kaikkia ensihoidon kohtaamia potilaita ei kuljeteta suoraan päivystykseen voidaan osaltaan vähentää päivystysten ruuhkautumista ja näin varmistaa, että kiireellisimmän hoitoa tarvitsevat pääsevät nopeasti hoitoon.


Toimi näin, jos ambulanssihenkilökunta arvioi, että kuljetusta ei tarvita:

  • Noudata annettuja seurantaohjeita tai ohjetta hakeutua itse päivystykseen.
  • Mikäli terveydentilasi muuttuu, soita tarvittaessa päivystysapuun 116117, josta saat ohjeita siihen, mihin päivystykseen ja milloin sinun olisi tarkoituksenmukaista hakeutua.
  • Hätätilanteessa soita uudelleen 112.
Länsi-Uusimaa

Uusimmat