Takaisin

Loviisan asemahanke etenee

Julkaisuajankohta 18.8.2023 15.03
Tiedote
Tonttikuva Loviisan uudesta pelastusasemasta.
Tontille sijoitetaan pelastusasema, ulkovarasto ja autokatos. Hälytysajoneuvojen liittymä on suoraan pohjoiseen Loviisantielle, joka on kuvan ylälaidassa.

Loviisan uuden pelastusaseman rakentaminen on ottanut askeleen eteenpäin. Aseman hankesuunnitelma hyväksyttiin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksessa 17.8.2023. Tavoitteena on kilpailuttaa rakennushanke vielä kuluvan vuoden aikana. Rakentaminen voisi alkaa keväällä 2024.

Pelastusasema rakennetaan Loviisan uudelle teollisuusalueelle valtatie 7:n liittymän läheisyyteen. Tontti on noin 15 700 neliömetrin kokoinen, ja se rajoittuu Loviisantiehen ja Johtajantiehen. Tontti vuokrataan Loviisan kaupungilta 50 vuoden määräaikaisella sopimuksella.

Rakentamisen kustannusarvio on noin 8,4 miljoonaa euroa (alv 0 %). Summaan ei sisälly kalusteiden, varusteiden ja laitteiden kustannuksia. Hanke kilpailutetaan SR- eli suunnittele ja rakenna-urakkana, jossa suunnittelu ja toteutus on yhtä kokonaisuutta. Uusi pelastusasema voitaisiin ottaa käyttöön syksyllä 2025.

Loviisan nykyinen pelastusasema sijaitsee keskustassa yleisen tieverkon ulkopuolella, mikä aiheuttaa viiveitä hälytyskaluston vasteaikoihin. Sijainti lähellä Harjurinteen koulua ja vilkkaasti liikennöityjä katuja muodostaa myös liikenneturvallisuusriskin. Aseman ensimmäinen osa on rakennettu 1950-luvulla, ja sitä on laajennettu 1985. Tiloissa ei esimerkiksi voida noudattaa puhtaan aseman periaatetta, jossa likaiset varusteet ja ajoneuvot voidaan pestä erillisissä tiloissa.

Uudella asemalla tilaa on riittävästi sekä pelastustoiminnan että ensihoidon kaluston ja varusteiden pesuun ja säilytykseen. Lisäksi asemalla on koulutus-, toimisto- ja lepotiloja henkilökunnalle. Saman katon alle muuttaa myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Loviisan toimipiste.

Uusimmat