Takaisin

Käytäthän aikaasi paloturvallisuuden arviointiin

Julkaisuajankohta 3.4.2024 12.49
Tiedote
Kuvituskuva palavasta talosta. Etualalla näkyy myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen henkilöstöä, joka harjoitteli talon sammutusta.

Onko toimivia palovaroittimia riittävästi ja poistumistiet käytettävissä? Onko huolehdittu tulisijojen ja hormien nuohouksesta? Näkyyhän kiinteistön osoitemerkintä pimeässäkin niin, että apu löytää perille? Esimerkiksi näitä asioita kysymme asuinkiinteistöjen paloturvallisuuskyselyssä. Mikkelin seudulla lomakkeiden lähetys on jo alkanut, Pieksämäen ja Savonlinnan seuduilla postitukset on tarkoitus tehdä huhtikuun aikana.

Itsearviointilomakkeen ja paloturvallisuusoppaan avulla kiinteistöjen omistajat tai haltijat voivat itse arvioida kiinteistönsä turvallisuutta ja korjata mahdollisia puutteita.

Itsearviointilomakkeet lähetetään vuosittain noin 10 prosentille Etelä-Savon kohteista niin, että ne kaikki tulevat arvioiduiksi kymmenen vuoden sisällä. Kohteena ovat asuinpientalot, vapaa-ajan asunnot ja asuintaloyhtiöt.

Tänä vuonna taloyhtiöiden edustajat pääsevät halutessaan kokeilemaan sähköisen arviointilomakkeen täyttämistä. Pientalot ja vapaa-ajan asunnot arvioidaan vielä perinteisesti paperisella lomakkeella, mutta jatkossa niidenkin omistajille tarjotaan sähköisen asioinnin mahdollisuus. 

Tämän vuoden arviointikohteet

Mikkelin seudulla arviointikohteena ovat Hirvensalmi: Haukonmäki ja Ripatti; Mikkeli: Harjumaa, Hiirola ja Kalvitsa; Ristiina (Mikkeli): Koivakkala ja Vitsiälä; Suomenniemi (Mikkeli): Karkaus; Mäntyharju: keskusta ja Varpanen; Pertunmaa: kirkonkylä sekä Puumala: keskusta ja Lintusalo.

Pieksämäen seudulla omavalvonta kohdistuu pohjoisosan haja-asutusalueille, joissa sijaitsee omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja sekä muutama rivitalo. Alueeseen sisältyy muun muassa Haapakoski, Naarajärven pohjoisosa, Nenonpelto, Mataramäki, Paltanen ja Vanaja. 

Savonlinnan seudulla omavalvontaa tehdään Pihlajaniemessä ja Kellarpellossa sekä Enonkoskella, Kerimäellä, Punkaharjussa, Savonrannassa ja Sulkavalla. Kohteena on asuin- ja vapaa-ajan rakennuksia.

Arviointi on syytä tehdä huolellisesti

Kiinteistöjen omistajille lähettämämme itsearviointiaineisto sisältää saatekirjeen, paloturvallisuusoppaan, täytettävän ja palautettavan itsearviointilomakkeen sekä maksetun palautuskuoren. 

Huolellisesti täytetty lomake tulee palauttaa meille mahdollisimman pian, mielellään kuukauden kuluessa. Arvioimme vastausten perusteella mahdollisen korjausmääräyksen tai palotarkastuksen tarpeen. Voimme tehdä tarkastuksia myös pistokoeluonteisesti.

Olemme kuitenkin aina ensin kiinteistön omistajaan yhteydessä palotarkastuksen ajankohdan sopimiseksi. Palotarkastajamme ei ilmesty yllättäen kenenkään ovelle ja hänellä on aina pelastuslaitoksen virka-asu ja henkilökortti.

Jos arvioinnin tekemisestä herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä palomestareihimme:

  • Mikkelin seutu: vs. palomestari Joona Myyryläinen, p. 050 311 7560
  • Pieksämäen seutu: palomestari Jarmo Immonen, p. 050 311 7021
  • Savonlinnan seutu: palomestari Mikko Hakkarainen, p. 044 794 3624

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@etelasavonha.fi

Uusimmat