Takaisin

Suomi lähetti kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijan Islantiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2023 13.51
Tiedote
Sisäministeriön arkistokuva Turkin maanjäristyksestä 2023. Kuvassa EU Civil Protection Team (Team Leader ja Liaison Officer) tapaamassa Puolan USAR tiimiä.

Islanti on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta 20.11. Reykjanesin niemimaan alueella lisääntyneen seismisen aktiivisuuden takia. Avunpyyntö koskee asiantuntijuutta erityisesti valmiussuunnittelun ja suurtehopumppauksen alalla. Tarkoitus on selvittää mahdollisuuksia jäähdyttää sulaa laavaa suurtehopumppujen avulla.

Suomi vastasi avunpyyntöön lähettämällä 22.11. kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijan Islantiin tukemaan pelastusviranomaisten varautumista suuren laavavirran torjuntaan.

- Islannissa on meneillään poikkeuksellinen seisminen tapahtuma Reykjanesin niemimaalla ja Islannin viranomaiset ovat jo evakuoineet tuhansia ihmisiä. Sisäministeriön päätöksellä Pelastusopisto lähetti asiantuntijan tukemaan Islannin viranomaisia erityisesti mahdollisen laavavirran torjuntatehtävässä. Lisäksi asiantuntija auttaa osana muuta EU:n pelastuspalvelumekanismin tiimiä paikallisviranomaisia valmiussuunnitelmien tekemisessä, kertoo pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen sisäministeriöstä.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille sekä avun vastaanottamista Suomeen. Tällaisia tilanteita ovat luonnon tai ihmisen aiheuttamat katastrofit ja onnettomuudet, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä.

Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa. Pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.

Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto toimii niin lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajanakuin vastaa myös asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:

Pekka Tiainen, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö
p. 050 456 4477, etunimi.sukunimi@gov.fi 
Pauliina Eskola, kansainvälisten asioiden johtaja, sisäministeriö
p. 0295 488 263, etunimi.sukunimi@gov.fi
Laura Hokkanen, koulutuspäällikkö, Pelastusopisto
p. 029 545 3536, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi
Matti Inkeroinen, kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori, Pelastusopisto 
p. 029 545 3547, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.2.2024 13:52
erityisasiantuntija Mikko Hiltunen Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 26.1.2024 10:09
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 25.1.2024 14:18