Takaisin

Suomi lähetti kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijan Egyptiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2023 13.40
Tiedote
Kaksi miestä tietokoneen äärellä varastohallissa. Vasemmalla Pelastusopiston roll-up.
Arkistokuva asiantuntija-avusta.

Egypti on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta 1.11. Gazan alueella käynnissä olevan konfliktin seurauksena. Avunpyyntö koskee lääkinnällisiä tarvikkeita ja lääkintätiimejä. Lisäksi tarvitaan asiantuntija-apua tukemaan EU-kansalaisten evakuoinnissa.

Suomi vastasi avunpyyntöön lähettämällä 17.11. kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijan Egyptiin tukemaan EU-kansalaisten evakuointia Gazan alueelta. 

- Gazassa on vielä suuri määrä eurooppalaisia, ja heidän evakuointinsa ja kotiuttamisensa on haasteellinen tehtävä. Sisäministeriön päätöksellä Pelastusopisto lähetti asiantuntijan tukemaan siviilien evakuoinnin järjestämisessä sekä EU:n delegaatiota Kairossa. Lisäksi asiantuntija fasilitoi EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tulevaa materiaaliapua ja tukee WHO:n potilasevakuointeja EU:n alueelle, kertoo pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen sisäministeriöstä.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille sekä avun vastaanottamista Suomeen. Tällaisia tilanteita ovat luonnon tai ihmisen aiheuttamat katastrofit ja onnettomuudet, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä. 

Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa. Pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.

Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto toimii niin lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajanakuin vastaa myös asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:
Pekka Tiainen, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö
p. 050 456 4477, etunimi.sukunimi@gov.fi 

Pauliina Eskola, kansainvälisten asioiden johtaja, sisäministeriö
p. 0295 488 263, etunimi.sukunimi@gov.fi

Laura Hokkanen, koulutuspäällikkö, Pelastusopisto
p. 029 545 3536, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi

Matti Inkeroinen, kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori, Pelastusopisto 
p. 029 545 3547, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi

Uusimmat