Takaisin

Suomi lähettää pelastustoimen ajoneuvoja ja kalustoa Ukrainaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2023 8.30
Tiedote
Kuva: Euroopan unioni

Suomi lähettää perjantaina 17.2. Ukrainaan sammutusautoja, ambulanssin ja säiliöauton sekä pelastustoiminnassa tarvittavaa välineistöä. Lahjoitukset ovat tehneet Keski-Uudenmaan ja Pirkanmaan pelastuslaitokset. Apu toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Perjantaina Suomesta Ukrainaan lähtevä lähetys sisältää Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen lahjoittamat ambulanssin, säiliöauton ja sammutusauton sekä Pirkanmaan pelastuslaitoksen lahjoittamat kaksi sammutusautoa. Lahjoitettavat ajoneuvot ovat aktiivikäytöstä poistettuja, mutta käyttökuntoisia ja huollettuja.

− Pelastustoimella on sodan keskellä tärkeä tehtävä siviiliväestön suojelemisessa. Pelastajat työskentelevät Ukrainassa haastavissa olosuhteissa ja tarvitsevat toimivaa kalustoa. Suomi on toimittanut Ukrainaan pelastustoimen tarvikkeita ja muuta siviilipuolen materiaaliapua sodan alusta lähtien. Haluan kiittää kaikkia apua lahjoittaneita, ja toivon, että suomalaisten auttamishalu pysyy jatkossakin korkealla, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen

Ajoneuvojen lisäksi Ukrainaan lähtee esimerkiksi sammutusasuja, aggregaatteja, vaahtonesteen tekovälineistöä, letkuja sekä muuta pelastusvälineistöä.

Avuntarve Ukrainassa edelleen suuri

Suomi on tukenut Ukrainaa siviilipuolen materiaaliavulla maaliskuusta 2022 lähtien. Aiemmin Suomi on lähettänyt Ukrainaan muun muassa hätämajoitusta, lääkkeitä, terveydenhuollon tarvikkeita, pelastustoimen kalustoa ja energiasektorin laitteita. Useat pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat ympäri Suomen ovat tehneet pelastustoimen kalustoon ja tarvikkeisiin liittyviä lahjoituksia Ukrainaan vuoden aikana.

Sisäministeriö koordinoi Suomen lähettämän siviilipuolen materiaaliavun toimittamista Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta (European Union Civil Protection Mechanism), josta vastaa Euroopan komissio. Valmistelussa on tällä hetkellä useita lahjoituskokonaisuuksia. 

Suomen lähettämä siviilipuolen materiaaliapu koostuu isoilta osin yrityksiltä ja julkishallinnon toimijoilta saaduista lahjoituksista. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille.

Lisätiedot:
erikoissuunnittelija Heikki Honkanen, sisäministeriö, p. 0295 488 565, heikki.honkanen@govsec.fi 
sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi
palopäällikkö Teemu Göös, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, teemu.goos@vakehyva.fi, puh. 040 544 2767
pelastuspäällikkö Matti Isotalo, Pirkanmaan pelastuslaitos, p. 0400 200 088

Uusimmat