Takaisin

Suomi lähettää maastopaloihin varautumisen asiantuntijan Tšekkiin 

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 1.3.2024 13.54
Tiedote
Esa Ikäheimo

Tšekki on pyytänyt EU:n pelastuspalvelun kautta apua maastopaloihin varautumiseen. Suomi vastaa pyyntöön lähettämällä maahan riskien hallintaan erikoistuneen asiantuntijan osaksi EU:n kansainvälistä tiimiä. 

Tšekin tavoitteena on kehittää metsäpaloihin liittyvää varautumista ja ennaltaehkäisyä. Maa on pyytänyt varautumistyöhön apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Tarve varautumisen kehittämiselle nousi esiin Tšekissä vuonna 2022 tapahtuneiden vakavien metsäpalojen jälkeen.

Suomi vastaa pyyntöön lähettämällä Tšekkiin riskien hallintaan erikoistuneen asiantuntijan kolmen viikon tehtävälle.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista. Kansainvälistä pelastustoimintaa käytetään esimerkiksi luonnon tai ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa ja onnettomuuksissa, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä.
 
Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa. Pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.
 
Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto toimii niin lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajana kuin vastaa myös asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:
Pekka Tiainen
, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö
p. 050 456 4477, etunimi.sukunimi@gov.fi 

Jukka Räsänen, valmiussuunnittelija, kansainvälinen pelastustoiminta, Pelastusopisto
p. +358 295 453 689