Ajankohtaisiin

Suomi lähettää kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija-apua Madagaskarille

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2022 12.03
Tiedote 18/2022

Sisäministeriö on päättänyt lähettää kaksi asiantuntijaa Madagaskarille, jossa trooppinen sykloni Batsirai on aiheuttanut laajoja tuhoja runsaiden sateiden, voimakkaan tuulen ja myrskytulvien vuoksi. Pelastusopisto toimii lähetettävien asiantuntijoiden työnantajana.

Pelastusopisto lähettää sisäministeriön päätöksellä kaksi asiantuntijaa Madagaskarille osana Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia (Union Civil Protection Mechanism), jonka kautta Madagaskar on pyytänyt kansainvälistä apua. Pelastuspalvelumekanismin kautta lähetetyn asiantuntijaryhmän tarkoituksena on kartoittaa tuhoja ja koordinoida mahdollista kansainvälistä pelastustoimintaa yhdessä paikallisviranomaisten kanssa. Suomen lähettämien asiantuntijoiden tehtävänä on kerätä tietoa ja ylläpitää tilannekuvaa. Tehtävä kestää alustavan arvion mukaan noin kolme viikkoa.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille ja sen vastaanottamista Suomeen luonnon tai ihmisen aiheuttamien katastrofien tai onnettomuuksien jälkeen, jolloin maan omat resurssit eivät riitä. Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta sekä kahdenvälisten ja monenkeskisten valtioiden välisten sopimuksien puitteissa. 

Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto vastaa asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:
Pelastusopiston koulutuspäällikkö Jari Korpela, p. 029 545 3480 
(tehtävään ja kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvät operatiiviset lisätiedot)

sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen, p. 050 456 4477, pekka.tiainen@govsec.fi 
(kansainvälinen pelastustoiminta)
 

Tiedotetta muokattu 9.2.2022 klo 15.30. Madagaskarille lähetettiin myös toinen asiantuntija, eli yhteensä kaksi asiantuntijaa.

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30