Takaisin

Suomi lähettää asiantuntija-apua Turkkiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2023 19.50
Tiedote

Suomi lähettää asiantuntija-apua nopealla aikataululla Turkkiin, jossa on käynnissä voimakkaan maanjäristyksen jälkeiset pelastustyöt. Asiantuntijat lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Kaakkois-Turkissa ja Syyriassa tapahtui varhain maanantaiaamuna voimakas maanjäristys. Järistyksen voimakkuudeksi on mitattu 7,4–7,8 magnitudia. Järistyksen tuhot ovat olleet mittavia. Molemmista maista on raportoitu sortuneista rakennuksista sekä suurista määristä kuolonuhreja ja loukkaantuneita. Järistyksen raivaustyöt ovat käynnissä ja uhrien määrän pelätään nousevan entisestään.

Turkki on pyytänyt kansainvälistä apua ja muun muassa asiantuntija-apua ihmisten etsintöihin. Suomen lisäksi monet muutkin maat ovat luvanneet lähettää alueelle apua. Turkki pyysi asiantuntija-apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. 

Suomi lähettää asiantuntija-apua Turkkiin tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä. 

− Tilanne maanjäristysalueella Turkissa ja Syyriassa on hyvin vakava. Haluan esittää syvät osanottoni kaikille maanjäristyksen uhreille ja heidän läheisilleen. Asiantuntija-apua on tärkeää saada perille mahdollisimman nopeasti auttamaan pelastustöissä. Valmistelemme myös muita avustuslähetyksiä, sillä tuhot ovat mittavia ja avuntarve suuri. Teemme avun antamisessa tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen

Asiantuntija-avun lisäksi Suomessa kartoitetaan muun avun, kuten mahdollisen materiaaliavun, lähettämistä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle.

Apu toimitetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (Union Civil Protection Mechanism) kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Kriisit voivat olla luonnon tai ihmisen aiheuttamia katastrofeja, kuten suuronnettomuuksia, teknologisia, kemikaali- ja ympäristöonnettomuuksia tai terroritekoja. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa.

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu EU-jäsenmaiden kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua. Pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä vastaa sisäministeriö. Suomi on aiemminkin toimittanut aktiivisesti asiantuntija-apua maailmalle maanjäristystilanteissa.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Pekka Tiainen, sisäministeriö, p. 050 456 4477, pekka.tiainen@gov.fi (kansainvälinen pelastustoiminta)

pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, pauliina.eskola@gov.fi 

sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi