Takaisin

Budgeten för inrikesministeriets förvaltningsområde säkrar nivån på verksamheten - utvecklingen fortsätter

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.9.2014 11.30
Pressmeddelande

Budgeten för inrikesministeriets förvaltningsområde för år 2015 är 1 219 miljoner euro. Inga nya besparingar görs inom inrikesministeriets förvaltningsområde och i fråga om polisen ska de besparingar som överenskommits vid vårens ramförhandlingar frångås. Det betyder i praktiken att nivån på verksamheten på detta sätt kan säkras. Polisens och Gränsbevakningsväsendets utvecklingsprojekt kan slutföras.

Polisen utvecklar tillståndstjänsterna och trafikövervakningen

Det har budgeterats 731 miljoner euro för polisens omkostnader. Polisen fortsätter att effektivisera verksamheten, utvecklar tillståndstjänsterna och den automatiska trafikövervakningen. Polisinrättningarnas förvaltningstjänster centraliseras.
Polisen fortsätter en effektiviserad bekämpning av grå ekonomi och programmet för bekämpning av ekonomisk brottslighet. Polisen genomför den förebyggande strategin och strategierna för bekämpning av organiserad brottslighet och terrorism.

I Gränsbevakningsväsendets verksamhet ligger fokus fortfarande på östgränsen

Gränsbevakningsväsendets omkostnader är 228 miljoner euro. I Gränsbevakningsväsendets verksamhet ligger fokus på östgränsen. Gränsbevakningsväsendet måste anpassa sin verksamhet och fortsätter det anpassningsprogram som inletts år 2013. Gränsbevakningsväsendets materiel förnyas.

Nödcentralernas gemensamma informationssystem blir färdigt 2016

För räddningsväsendets utgifter har reserverats 14,1 miljoner euro och för Nödcentralsverkets omkostnader 53,3 miljoner euro. Nödcentralsreformen slutförs före utgången av innevarande år. Det informationssystem som möjliggör nödcentralernas verksamhet i nätverk blir färdigt år 2016. I en nätverksbaserad verksamhetsmodell kan nödcentralerna stödja varandra vid arbetstoppar. Verksamhetsmodellen förenhetligar också andra myndigheters och nödcentralers samarbetsformer i hela landet.

Effektiviserad behandling av ansökningar målet inom migrationen

Migrationsverkets omkostnader är 26,3 miljoner euro. Ett förslagsanslag på 34,4 miljoner euro har budgeterats för kostnaderna för mottagandet av asylsökande. Strävan är att göra behandlingen av ansökningar vid Migrationsverket ännu snabbare. Åtgärder vidtas för att genomföra andra utvecklingsåtgärder inom migrationsförvaltningen i syfte att effektivisera verksamheten. I och med att asylprocessen blivit snabbare har antalet asylsökande som omfattas av mottagandet minskat. Förläggningarnas kapacitet kommer fortsättningsvis att anpassas.

Inrikesministeriets omkostnader för nästa år är 21,5 miljoner euro.

Budgeten finns i sin helhet på finansministeriets webbplats: www.vm.fi/budjetti

Ytterligare information: ekonomidirektör Jukka Aalto, 029 5488 510, 040 570 5124