Takaisin

Sisäministeri Ohisalo osallistuu Saksan EU-puheenjohtajakauden ensimmäiseen sisäministerikokoukseen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2020 11.16
Tiedote 76/2020
Maria Ohisalo EU-tiedotustilaisuudessa.

EU:n sisäministerit kokoontuvat Saksan EU-puheenjohtajakauden ensimmäiseen epäviralliseen sisäministerikokoukseen 7. heinäkuuta. Kokous järjestetään videoyhteydellä. Kokouksen aiheina ovat eurooppalaisen lainvalvontayhteistyön kehittäminen sekä etsintä- ja pelastusoperaatiot Välimerellä. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Lainvalvontayhteistyön kehittäminen erityisesti poliisiasioissa on Saksan EU-puheenjohtajakauden prioriteetteja. Myös Suomi pitää EU:n lainvalvontayhteistyön kehittämistä tärkeänä, sillä nopeasti muuttuva sisäisen turvallisuuden toimintaympäristö sekä uudet uhkat ja haasteet haastavat koko Eurooppaa.

– Meidän pitää mm. päästä eteenpäin kansallisen päätöksenteon ja lainsäädännön aiheuttamista haasteista sekä tunnistaa ja korjata lainvalvontaviranomaisten välisen operatiivisen yhteistyön esteet, erityisesti raja-alueilla, kuten yhteensopimattomat radiotaajuudet ja kielimuurit, sanoo ministeri Ohisalo.

– On erittäin tärkeää keskustella myös niistä tavoista, joilla yhdenvertaisuutta, perus- ja ihmisoikeuksia sekä rasismin vastaisia toimia voidaan edistää EU-tason poliisiyhteistyössä, ministeri Ohisalo painottaa.

Ministerit keskustelevat myös Välimeren etsintä- ja pelastusoperaatioista (search and rescue). Tarkoituksena on keskustella Välimeren maiden tukemisesta tulevien kesäkuukausien aikana, kun alueen muuttoliikkeen odotetaan jälleen vilkastuvan. 

– Suomi on sitoutunut etsimään yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa ja odotamme komissiolta pian kokonaisvaltaista uudistuspakettia. On tärkeää, että muuttoliikepaineen kohteena olevia EU-jäsenvaltioita ei jätetä yksin. Suomi osallistuu nyt tukitoimiin ottamalla vastaan haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita helmikuisen valtioneuvoston päätöksen nojalla, ministeri Ohisalo toteaa.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, laura.yli-vakkuri@intermin.fi
ministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 040 053 6973, jarno.lappalainen@vnk.fi

Uusimmat