Takaisin

Utredare föreslår att det ska inrättas en forsknings- och utvecklingscentral för räddnings- och säkerhetsbranschen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.6.2014 9.28
Pressmeddelande

Forskningen inom räddnings- och säkerhetsbranschen i Finland bör effektiviseras. Den bör samordnas bättre och forskningsinstitutionerna bör samarbeta mera. Också forskningsteman bör kunna utvidgas så att de även ska omfatta t.ex. den socialvetenskapliga forskningen och forskningen om hur servicesystemet fungerar och vilka dess effekter är. Detta föreslår utredaren, professor och generaldirektör emeritus Jorma Rantanen som har utrett hur forskningsverksamheten inom räddningsväsendet kan effektiviseras och göras mångsidigare för att möta branschens nya krav.

Rantanen föreslår att man inom räddnings- och säkerhetsbranschen inrättar en forsknings- och utvecklingscentral som ska lyda under inrikesministeriet. Enligt förslaget ändras samtidigt Räddningsinstitutets och det internationella Krishanteringscentrets organisation genom att den ovan nämnda forsknings- och utvecklingscentralen sammanslås med dem. Dessa tre självständiga enheter föreslås ha en gemensam ledning, förvaltning och gemensamma stödtjänster, men de ska dock agera självständigt inom sina egna innehållsområden.

Som bakgrund för utredningen har man intervjuat ett stort antal representanter för räddningsväsendet, räddningsverk, forskningsinstitut, närliggande förvaltningsområden och organisationer inom branschen. Dessutom har man under utredningens gång bekantat sig med forskningen inom räddningsväsendet i EU samt i Nederländerna, England, Skotland, Tyskland, Sverige och USA.

Finland kan vara ett modelland för arktisk räddningsverksamhet

I ljuset av trenderna för internationella och nationella risk- och hotbilder förutsätter säkerhets- och räddningsbehoven i det moderna samhället att forskningsunderlaget för branschen förstärks. Man måste svara mot de behov som gäller politiskt beslutsfattande, lagstiftningsarbete, utbildning, praktisk räddningsverksamhet, god praxis samt bedömning och prognostisering av risker.

De internationella trenderna tyder på att det finns behov att utveckla i synnerhet den socialvetenskapliga och beteendevetenskapliga forskningen samt den pragmatiska forskning och systemforskning som gäller serviceorganisationer och funktioner.

Som nya utmaningar för forskningen ses också räddningsuppdragen vid naturkatastrofer i anknytning till klimatförändringen, de forskningsbehov som anknyter till den åldrande befolkningen och ökade rörligheten samt de forsknings- och utvecklingsbehov som det nya materialet och de nya strukturerna föranleder för räddningsverksamheten. Finlands specialkompetensområde kan vara att vi utnyttjar vårt lands kompetens i den arktiska verksamheten.

Utredarens rapport sänds nu på remiss till olika ministerier, inrikesministeriets förvaltningsområde och forskningsinstitut. Man kommer också att kunna kommentera den på portalen Dinasikt.fi. Beredningen av ärendet framskrider vid inrikesministeriet på hösten.

Rapporten finns på adressen:
http://www.intermin.fi/julkaisu/172014

Ytterligare information:
Jorma Rantanen
, utredare, professor och generaldirektör emeritus, tfn 040 707 00 39
Jouni Pousi, överinspektör, inrikesministeriet, tfn 0295 488 453