Takaisin

Pelastustoimen suoja-asuja koskevan esiselvityshankkeen loppuraportti on valmistunut

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 13.30
Tiedote

Sisäministeriö asetti 30.3.2023 esiselvityshankkeen pelastustoimen suoja-asuja koskevan nykytilanteen kartoittamiseksi ja kehittämistarpeiden selvittämiseksi. Esiselvityksessä kartoitettiin myös pelastustoimen virka-asujen kehittämistarpeita. Hankkeessa tunnistettiin 11 toimenpidettä pelastustoiminnan suojavarusteiden ja kuusi pelastusalan virkapukujen kehittämiseksi.

Pelastustoiminnalliset tehtävät edellyttävät sopivia suoja-asuja 

Esiselvityksen lähtökohtana on Pelastusalan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toimintaohjelma. Ohjelmassa kirjatun mukaisesti pelastusalan varusteita koskeva selvitys- ja kehitystyö käynnistetään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että alan varustehankinnoissa huomioidaan nykyistä paremmin kaikkien pelastustoiminnassa toimivien henkilöiden mitoitukset, jotta varusteet ovat sopivat ja turvalliset.

− On tärkeää varmistaa, että pelastustoiminnallissa tehtävissä huomioidaan niiden edellyttämät suojavarusteet ja esimerkiksi niiden materiaaleissa tehtävien kuormittavuus. Näin voidaan parantaa työturvallisuutta, kertoo esiselvityshankkeen puheenjohtaja, strategia- ja ohjausyksikön päällikkö Tiina Snellman sisäministeriöstä.

Pelastustoiminnan suojavarusteiden kehittämistarpeet

Hankkeen loppuraportissa korostetaan työnantajan vastuuta hankkia ja antaa työntekijän käyttöön vaatimukset täyttävät, käyttäjälleen sopivat ja tarkoituksenmukaiset varusteet. Varusteiden on oltava käyttäjälleen oikein mitoitetut: vartaloiden mittasuhteisiin ja kehonkoostumukseen liittyvät eroavaisuudet tulisi huomioida kaikkien varusteiden valinnassa, jotta tehokas ja turvallinen työskentely on mahdollista.

Olisi myös pohdittava kansallisia ratkaisuja, joilla pelastuslaitokset saadaan yhdenvertaisempaan asemaan varusteiden saatavuuden ja hankintojen osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa selvitystä, miten keskitetty hankintamenettely olisi toteutettavissa kansallisesti ja mitä säästöjä keskitetyt hankinnat toisivat. Lisäksi virkavaatemallistoa koskevan sopimuksen kilpailutus on toteutumassa vuonna 2025, mihin tulee varautua varusteita koskevien konkreettisempien kehittämistarpeiden kokoamiseksi ja niiden huomioon ottamiseksi valmistuksessa, Snellman kertoo.

Lisätiedot:
strategia- ja ohjausyksikön päällikkö Tiina Snellman, p. 0295 488 638, etunimi.sukunimi@gov.fi
erityisasiantuntija Outi Salo, p. 0295 488 539, etunimi.sukunimi@gov.fi