Takaisin

Ministerit Rantanen ja Bohlin keskustelivat siviilivalmiudesta ja väestönsuojista

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2023 8.43
Tiedote

Sisäministeri Mari Rantanen ja Ruotsin siviilivalmiusministeri Carl-Oskar Bohlin tapasivat 7.11. Espoossa. Ministerit keskustelivat yleisesti siviilivalmiuden tärkeydestä ja väestönsuojista. Ministeri Bohlin tunnistaa Suomessa tehdyn pitkäjänteisen työn väestönsuojiin liittyen.

-Voimme tukea Ruotsia jakamalla osaamistamme väestönsuojista ja kertoa esimerkiksi siitä, miten ne näkyvät meillä ihmisten arjessa. Suomessa väestönsuojia käyttävät aktiivisesti esimerkiksi urheiluseurat. Kun väestönsuojia käytetään myös normaalioloissa, ne tulevat ihmisille tutuiksi ja pysyvät hyvässä kunnossa, toteaa ministeri Rantanen.

Ruotsissa perehdytään tällä hetkellä väestönsuojien kehittämiseen. Ministeri Rantanen kutsui ministeri Bohlinin tutustumaan Suomeen väestönsuojiin.

Suomen ja Ruotsin viranomaisten yhteiset harjoitukset ovat nyt entistä tärkeämpiä

Ministerit keskustelivat siviilivalmiuden lisäksi viranomaisten yhteisistä harjoituksista sekä viimeaikaisista uhkista liittyen kriittisen infrastruktuuriin.

-Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on osoittanut, että sotilaallisen suorituskyvyn lisäksi tarvitaan myös siviilivalmiutta. Ruotsi on olennainen yhteistyökumppani Suomelle myös siviilivalmiudessa ja maidemme välinen yhteistyö, mukaan lukien viranomaisten yhteiset harjoitukset, on nyt entistäkin tärkeämpää, ministeri Rantanen toteaa.

-Myös viimeaikaiset kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneet tapahtumat Itämerellä ovat konkreettinen esimerkki rajat ylittävistä haasteista, mutta toisaalta myös yhteistyön tärkeydestä ja toimivuudesta alueellisen turvallisuuden ylläpitämisessä, hän jatkaa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Wivi-Ann Wagello-Sjölund, p. 0295 488 640, etunimi.sukunimi@gov.fi