Tillbaka

Ministrarna Rantanen och Bohlin diskuterade civil beredskap och skyddsrum

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.11.2023 8.43 | Publicerad på svenska 8.11.2023 kl. 10.35
Pressmeddelande

Inrikesminister Mari Rantanen och Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin träffades i Esbo den 7 november. Ministrarna diskuterade allmänt vikten av civil beredskap samt skyddsrum. Minister Bohlin känner till det långsiktiga arbetet med skyddsrum i Finland.

- Vi kan stödja Sverige genom att dela med oss av vårt kunnande om skyddsrum och berätta till exempel hur de syns hos oss i människornas vardag. I Finland används skyddsrum aktivt till exempel av idrottsföreningar. När skyddsrummen används också under normala förhållanden, blir människorna bekanta med dem och skyddsrummen hålls i gott skick, säger minister Rantanen.

I Sverige sätter man sig för närvarande in i utvecklingen av skyddsrum. Minister Rantanen bjöd in minister Bohlin att besöka skyddsrum i Finland.

De finska och svenska myndigheternas gemensamma övningar är allt viktigare

Förutom civil beredskap diskuterade ministrarna myndigheternas gemensamma övningar och den senaste tidens hot med anknytning till kritisk infrastruktur.

- Rysslands anfallskrig mot Ukraina har visat att det utöver militär kapacitet också behövs civil beredskap. Sverige är en viktig samarbetspartner för Finland också när det gäller civil beredskap, och samarbetet mellan våra länder, inklusive myndigheternas gemensamma övningar, är nu allt viktigare, säger minister Rantanen och fortsätter:

- De senaste händelserna som drabbat den kritiska infrastrukturen i Östersjön är också ett konkret exempel på gränsöverskridande utmaningar. Men de visar också hur viktigt samarbetet är och hur bra det fungerar när det gäller att upprätthålla den regionala säkerheten.

Mer information:
Wivi-Ann Wagello-Sjölund, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 640, fornamn.efternamn@gov.fi

Det senaste