Takaisin

Ministeri Mikkonen osallistuu CBRN-uhkia koskevaan epäviralliseen ministerikokoukseen Brysselissä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2023 9.19
Tiedote

Sisäministeri Krista Mikkonen osallistuu 30.5. Brysselissä EU-maiden siviilivalmiudesta vastaavien ministereiden epäviralliseen kokoukseen, jossa aiheena ovat CBRN-uhat (kemialliset, biologiset, säteily- ja ydinuhat). Koordinaatiokokouksen ovat kutsuneet koolle kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič ja EU-puheenjohtajamaan Ruotsin siviilivalmiusministeri Carl-Oskar Bohlin.

- Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut CBRN-tilanteiden uhkaa. Ministerikokouksen tavoitteena on vaihtaa tietoa sekä hahmotella miten EU:n yhteistä varautumista voisi parantaa, sanoo ministeri Mikkonen.

Suomi sai vuoden alussa EU:n komissiolta mittavan rahoituksen CBRN-valmiusvarastojen perustamiseksi.  Varasto parantaa koko EU:n varautumista ja se tulee sisältämään muun muassa henkilösuojaimia, erilaisia mittauslaitteita, lääkkeitä ja vasta-aineita. Varastoitavat materiaalit eivät korvaa Suomen omia valmiusvarastoja, vaan niiden käytöstä päättää Euroopan komissio.

Hankkeen toteutus on käynnistynyt sisäministeriön johdolla yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa. CBRN-varastoja on perusteilla Suomen lisäksi Ranskaan, Puolaan ja Kroatiaan. Näistä Suomen hanke on suurin ja ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Sen budjetti on 242 miljoonaa euroa. Hanke kestää syyskuuhun 2026.

Eurooppalaisen hätäavun koordinaatiokeskus ERCC ohjaa ja koordinoi avustusoperaatioita

Ministeri Mikkonen osallistuu 30.5. myös ERCC:n (Emergency Response Coordination Centre) 10-vuotisjuhliin Brysselissä. ERCC on Euroopan komission alainen eurooppalaisen hätäavun koordinaatiokeskus, joka ohjaa ja koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismin puitteissa toimeenpantavia avustusoperaatioita.

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta maa voi saada apua katastrofi- ja kriisitilanteissa, joista se ei selviä omin voimin. Pelastuspalvelumekanismilla EU varmistaa, että apua toimitetaan kriisin keskellä olevalle maalle järjestelmällisesti ja apu löytää perille.

Merkittävä ERCC:tä työllistävä alue on tällä hetkellä Ukrainan avustusoperaation ohjaaminen ja konfliktin tilannekuvan ylläpitäminen. Kaikki Suomen siviilipuolen materiaaliavun toimitukset Ukrainaan järjestetään yhteistyössä ERCC:n kanssa unionin pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomesta on Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen lähetetty Ukrainaan yli 220 rekallista siviilipuolen materiaaliapua, joka on sisältänyt esimerkiksi pelastustoimen ja terveydenhuollon tarvikkeita, hätämajoitteita ja energiasektorin apua. Suomi on lähettänyt mekanismin kautta Ukrainaan myös sammutusautoja, ambulansseja ja linja-autoja.

Lisätietoja:
pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, etunimi.sukunimi@gov.fi
sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, etunimi.sukunimi@gov.fi

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.2.2024 13:52
viestinnän erityisasiantuntija Ansa Jokiranta Kolumni
erityisasiantuntija Mikko Hiltunen Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 26.1.2024 10:09
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 25.1.2024 14:18