Takaisin

EU:n ulkorajavaltioilla on yhteisiä turvallisuushaasteita

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2023 11.41
Tiedote
Sisäministeri Mari Rantanen ja Liettuan sisäministeri Agne Bilotaite. Kuva: Lukas Balandis/BNS

Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian, Puolan ja Ukrainan sisäministerit kokoontuivat Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 27.10. Ministerit keskustelivat maiden tämän hetkisistä turvallisuushaasteista. Asialistalla olivat muun muassa hybridiuhat, rajavalvonta, maahanmuutto, siviilivalmius ja kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyys. Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Mari Rantanen.

- Yhteistyö EU:n ulkorajavaltioiden välillä on hyvin tärkeää juuri nyt. Tämä kokoonpano täydentää Pohjoismaiden ja Baltian maiden perinteistä yhteistyötä. Meillä on erityisesti rajaturvallisuuteen liittyviä yhteisiä haasteita, joihin on löydettävä ratkaisuja, ministeri Rantanen sanoo.

-Tänään sovimme, että tiivistämme yhteistyötä sisäisen turvallisuuden asioissa, muun muassa tiedon jakamisessa ja valmiuksien kehittämisessä. Jatkamme myös yhdessä Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarve vaatii, hän jatkaa.

Liettuassa ministeri Rantanen tapasi myös kahdenvälisesti Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenkon. Ministerit keskustelivat Suomen antamasta tuesta Ukrainalle sekä siitä, mitä Suomi voi oppia Ukrainalta liittyen varautumiseen ja valmiuden parantamiseen.

Suomi on toimittanut aktiivisesti siviilimateriaaliapua Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisestä päivästä lähtien. Suomi tukee Ukrainaa myös siviilikriisinhallinnan keinoin. Tällä hetkellä suomalaisia asiantuntijoita työskentelee Ukrainassa toimivassa EU:n siviilikriisinhallintaoperaatiossa (EUAM Ukraine).

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, etunimi.sukunimi@gov.fi 

Uusimmat