Helsingfors räddningsverk
Helsingfors Brandkårs Musikkår
Helsingfors Brandkårs Musikkår är en amatörblåsorkester som står under Helsingfors stads räddningsverks beskydd. På konserter har orkestern över 20 medlemmar, men musikkåren spelar också på konserter i mindre skala.
Musikkåren uppträder både med egna konserter och på räddningsverkets evenemang. Hela Helsingfors får njuta av blåsorkestermusiken bland annat under Helsingforsdagen den 12 juni. Ett exempel på orkesterns egna konserter är den årliga morsdagskonserten.
Orkesterns musiker bestod från början av räddningsverkets personal, vilket innebär att de arbetade med att släcka såväl bränder som musiktörsten. Nuförtiden består orkestern av personer från många olika branscher, men de brinner alla för musicerande. Kapellmästare Esko Heikkinen dirigerar orkestern.
Bokningar
Musikkåren spelar ofta traditionell blåsinstrumentmusik, men minst lika ofta lyckas kapellmästare Heikkinens arrangemang trolla fram nya sidor även ur bekanta melodier. Musikkårens repertoar omfattar både populärmusik och klassisk musik, ofta tillsammans med sång- eller instrumentsolister. Repertoaren kan enkelt justeras utifrån evenemanget och musikanterna.
Kontakta oss och berätta för oss vad du vill ha – vi kan skräddarsy en lämplig konsert för ert evenemang.
Boka en spelning: Esko Heikkinen, tfn 040 500 0771
Bli musikant
De flesta trä- och bleckblåsinstrument är relativt mångsidigt representerade bland Helsingfors Brandkårs Musikkårs tjugotal medlemmar, men det ryms alltid fler musikanter med.
Musikkåren övar tisdagar klockan 17.30–20 i skyddsrummet på Läkaregatan 3 i Dal. Kontakta kapellmästare Esko Heikkinen, tfn 040 500 0771 eller esko@heikkinen.com.
Musikkårens historia
Helsingfors Brandkårs Musikkår är Nordens äldsta professionella brandkårsorkester. Den har varit verksam sedan år 1898. Orkestern grundades för att pigga upp brandmännen, som på den tiden bodde och levde på brandstationerna, då arbetstiden var betydligt längre än fritiden.
Musikkåren började som en hornorkester med sju medlemmar, vars musikanter alla var ordinarie brandmän. Under verksamhetens första år inkom bara ett par brandalarm i veckan, så musikanterna hade gott om tid att öva under ledning av en professionell dirigent medan de väntade på räddningsuppdrag.
Traditionen att årligen ordna en allmän konsert började år 1929. I det här skedet hade de sju ursprungliga medlemmarna redan blivit en hel hornmusikkår. Så småningom utökades musikkåren från en hornorkester till en blåsorkester då man lade till valthorn, basuner, klarinetter, oboer och fagotter.
Senast i det skede när befolkningsskyddsverksamheten och brandverket slogs ihop till räddningsverket i början av 1990-talet var det inte längre möjligt att kombinera spelande i orkestern med brandmansarbetet på samma sätt som tidigare. Så småningom började man välkomna även sådana musikanter som inte arbetade vid räddningsverket. På så sätt har orkestern blivit en amatörblåsorkester som samtidigt är Helsingfors stads räddningsverks visitkort. Musikanterna är stolta representanter för räddningsverket, oavsett vilket yrke de har i det civila.