Hyppää sisältöön
Kalenteri

Uutiset ja tiedotteet

Paloturvallisuuslaitteita koskeva sääntely uudistuu

Paloturvallisuuslaitteista säädetään jatkossa uudessa laissa. Laki eräistä paloturvallisuuslaitteista korvaa nykyisen pelastustoimen laitteista annetun lain. Uudistettu laki vastaa sisällöllisesti pääosin voimassa olevaa sääntelyä ja sen nojalla annettuja asetuksia. Sääntelyä on kuitenkin selkeytetty, ajantasaistettu sekä yhdenmukaistettu muun vastaavan sääntelyn kanssa.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 18.4.2024 14:09
Lasku henkilön kädessä

Erillisverkot varoittaa: huijauslaskuja liikkeellä liittyen ”Virve 2.0 tarkastuksiin ja kuuluvuustarkastuksiin”

Asunto-osake- ja kiinteistöosakeyhtiöille on lähetetty huijauslaskuja ”Virve 2.0 tarkastuksista ja kuuluvuustarkastuksista” vedoten pelastuslakiin.
Tiedote Pelastustoimi, 16.4.2024 13:52

Pelastustoiminnan tilannekuvatoimintaa ja johtamista selkiytetään uusilla asetuksilla

Pelastustoiminnan johtamista ja tilannekuvatoimintaa tarkentavia asetuksia tuli voimaan 4.4.2024. Asetuksilla vastataan hallitusohjelman tavoitteisiin vahvistaa onnettomuuksiin ja häiriötilanteisiin varautumista ja käynnistää pelastusviranomaisten yhtenäiset johto- ja tilannekeskukset.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 8.4.2024 10:39
Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään pelastusopistolla, Kuopiossa.

Tervetuloa pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäiville 2024!

Vuoden 2024 Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään 5.-6.6. Pelastusopistolla Kuopiossa. Tämän vuoden tapahtuman teema on Vaikuttavasti yhteistyössä.
Tiedote Pelastustoimi, 2.4.2024 17:28

Pelastuslaitosten uutiset

Varomaton risujen ja oksien polttaminen on yleinen syy maastopalolle

Roskien sekä puutarhan risujen ja oksien polttaminen on yksi yleisimmistä maastopalon syistä - etenkin kevään kuivattamaan maastoon tuli karkaa herkästi. Pelastuslaitos muistuttaa, että jätteitä ei saa hävittää kotioloissa polttamalla lainkaan ja risujen ja oksien polttamisessa on oltava huolellinen sekä noudatettava viranomaisten määräyksiä.
Tiedote Varsinais-Suomi Pelastustoimi, 21.4.2023 10:59

Varsinais-Suomen alueellinen riskiarvio julkaistu

Päivtetty Varsinais-Suomen alueellinen riskiarvio on julkaistu.
Tiedote Varsinais-Suomi Pelastustoimi, 21.4.2023 10:37

Virtuaalinen ensihoitoyksikkö on aloittanut toimintansa

Ensihoidon virtuaaliyksikkö eli etäarviointi on aloittanut toimintansa huhtikuun puolivälissä Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa. Virtuaaliyksikössä työskentelevät hoitajat eivät mene potilaiden luokse vaan tekevät ensihoidon etäarvioinnin. He neuvovat ja opastavat apua tarvitsevia puhelimen välityksellä tietyissä kiireettömissä ensihoitotehtävissä.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 17.4.2023 15:21
Kuvituskuva jäiden heikkoudesta. Joutsen peilaa itseään jäällä, jonka päällä on vettä.

Kevätjäät ovat petollisia

Petollisten kevätjäiden aika on alkanut myös Etelä-Savossa – paksukaan jää ei välttämättä ole enää turvallista. Jää haurastuu ja puikkoontuu, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta. Jään hauraus ei aina näy päälle päin.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 13.4.2023 14:15
Paloauto liikennevaloristeyksessä Tampereen keskustassa, jossa alkamassa rakennustyö.

Tampereen keskustassa alkaa mittava katutyö — pelastuslaitos kehottaa erityiseen varovaisuuteen Keskuspaloaseman läheisyydessä

Rongankadun, Satakunnankadun ja Lapintien risteykseen aletaan rakentaa kiertoliittymää, ja Rongankadulle pyöräilyn pääreittiä. Työt alkavat pääsiäisen jälkeisenä tiistaina 11.4.2023 ja jatkuvat marraskuulle.
Tiedote Pirkanmaa Pelastustoimi, 6.4.2023 13:17

Pelastuslaitoksen tehtävänimikkeet sukupuolineutraaleiksi - palomiehestä pelastaja

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella nimikkeet muuttuivat sukupuolineutraaleiksi huhtikuun alussa. Palomies-nimike jäi historiaan ja nimike korvattiin pelastajanimikkeellä. Ylipalomies muuttui vanhemmaksi pelastajaksi, paloesimies vaihtui pelastusryhmänjohtajaksi ja sivutoimiset sammutusmiehet muuttuivat sopimuspelastajiksi, myös esimiesnimikkeistä luovuttiin. Nimikkeiden muutoksen takana on valtakunnallinen sisäministeriön suositus. Muutosta nimikkeisiin haluttiin myös alan sisällä, toki taustalla vaikuttaa myös yleinen yhteiskunnallinen muutos.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 4.4.2023 16:31
Kreikkalaista pelastajaa puetaan kemikaaliasuun koulutuksessa Mikkelin paloasemalla.

Kreikkalainen pelastustoimen erikoisyksikkö sai oppia Etelä-Savosta

Kreikan pelastustoimen suuronnettomuuksien erikoisyksikkö EMAK oli tällä viikolla kouluttautumassa vaarallisten aineiden torjuntaan Mikkelin paloasemalla. Koulutus valmensi kreikkalaisia toimimaan vaarallisia aineita koskevissa onnettomuuksissa sekä tunnistamaan ja hoitamaan niihin liittyviä uhkatilanteita. Koulutuksesta vastasivat Bertin Environics, Safetycon ja Etelä-Savon pelastuslaitos.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 31.3.2023 9:36

Ensihoidon tehtävämäärä on lisääntynyt

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella oli vuoden alusta helmikuun loppuun mennessä yhteensä 5 786 hätäkeskuksen välittämää tehtävää. Vaikka pelastustoimen tehtävämäärä on vähentynyt edelliseen vuoteen verrattuna, ensihoidossa tehtävämäärä on puolestaan lisääntynyt. 
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 29.3.2023 8:05
Kukkivia sinivuokkoja.

Pelastuslaitos muistuttaa puutarhajätteen käsittelystä

Moni aloittaa koti- tai mökkipihan kevättyöt pääsiäisen pyhien aikaan. Puutarhajätteiden osalta hyvä tapa on kompostoida ne tai toimittaa jäteasemalle. Taajamissa ei puutarhajätteitä saa polttaa. Jos polttaa risuja ja lehtiä haja-asutusalueella, tulee huomioida keliolosuhteet, turvallisuus ja naapurisopu.
Tiedote Länsi-Uusimaa Pelastustoimi, 28.3.2023 16:25
Pelastuslaitoksen uusi tunnus paloauton ovessa.

Pelastuslaitoksen ilme uudistuu

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tunnus muuttui hyvinvointialueelle siirtymisen myötä. Uusi tunnus vaihdetaan pelastuslaitoksen ajoneuvoihin, veneisiin, virkavaatteisiin, kiinteistöopasteisiin, painotuotteisiin sekä erilaisiin sähköisiin sovelluksiin vuoden 2023 aikana.
Tiedote Länsi-Uusimaa Pelastustoimi, 28.3.2023 12:44